• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 1) Super-cobaiul comestibil

1) Super-cobaiul comestibil

11 noiembrie 2004
in Glob
A A

          Dupa 34 de ani de cercetari, savantii peruani au dat lovitura
          
          Lumea e plina de delicii gastronomice, care mai de care mai sofisticate, dar din octombrie, pe lista retetelor culinare a mai aparut un articol: cobai la gratar! Cobaiul, un fel de sobolan mai mare pe care se fac tot felul de experiente în laboratoarele lumii, numit si Porc de Guineea, desi n-are nici o legatura cu atât de gustosul porc de pe la noi, a devenit comestibil datorita cercetarilor asidue ale unor oameni de stiinta de la Molina National University din Peru, la capatul a 34 de ani de studii. Ei spun ca au reusit practic crearea unei noi specii de cobai, dublu ca dimensiune decât cel normal (în greutate de un kilogram) si care poate deveni o specialitate culinara pentru export.

          Dupa 34 de ani de cercetari, savantii peruani au dat lovitura
          
          Lumea e plina de delicii gastronomice, care mai de care mai sofisticate, dar din octombrie, pe lista retetelor culinare a mai aparut un articol: cobai la gratar! Cobaiul, un fel de sobolan mai mare pe care se fac tot felul de experiente în laboratoarele lumii, numit si Porc de Guineea, desi n-are nici o legatura cu atât de gustosul porc de pe la noi, a devenit comestibil datorita cercetarilor asidue ale unor oameni de stiinta de la Molina National University din Peru, la capatul a 34 de ani de studii. Ei spun ca au reusit practic crearea unei noi specii de cobai, dublu ca dimensiune decât cel normal (în greutate de un kilogram) si care poate deveni o specialitate culinara pentru export. Ca si în cazul lacustelor prajite, pe care vi le-am prezentat într-un numar precedent al revistei, cobaiul comestibil este o sursa vitala de proteine, are un continut scazut de grasime si colesterol, în plus are un gust special, oarecum asemanator cu cel a carnii de iepure. Culmea este ca peruanii manânca Porcul de Guineea fata de care occidentalii sunt mai retinuti, preferând sa-i aiba aproape doar ca animale de companie. Deocamdata, noua creatie este exportata în SUA, Japonia si tari europene în care exista peruani. „Sunt deliciosi” vrea sa ne convinga purtatorul de cuvânt al universitatii La Molina.
          
          2) Criza petrolului naste inventii
          
          Motorul cu apa curge si la deal!
          
           Inventiile legate de motoarele de masina care sa functioneze cu altceva decât cu benzina si motorina, care luasera viteza la un moment dat prin anii 70, au fost abandonate imediat ce prima criza a petrolului a trecut. Acum ele revin în forta, desi nimeni nu stie daca vor reprezenta o solutie pentru viitor. Deocamdata. Ultima inventie în domeniu este franco-elvetiana. Masina atinge 100 km/h în 12 secunde cu plecare de pe loc, iar carburantul este cel mai la îndemâna posibil: H2O. Prototipul, numit „Hy-Light” a fost prezentat de curând în China si toata lumea a fost de acord ca este vorba despre un motor revolutionar. Autoturismul cu patru locuri cântareste 850 kg, realizat de Michelin dupa tehnici specifice aeronauticii, iar motorul este de randament înalt, 60 la suta, în întregime electric, în care carburantul este hidrogenul si oxigenul, ambele obtinute din apa, prin electroliza. Iar pe teava de esapament ies doar vapori de apa. Practic este vorba de un motor cu acumulator de combustibil pe de o parte si de motoare electrice compacte, pe de alta parte, câte unul pentru fiecare roata. Gratie unui sistem de recuperare, energia cinetica din timpul frânarii este transformata în curent electric, stocat în doi super-condensatori. Acestia pot elibera foarte rapid încarcatura lor, facând sa creasca puterea motorului de la 30 kw la 75 kw si viteza de la 0 la 100 km/h în doar 12 secunde. Oxigenul si hidrogenul se stocheaza în doua rezervoare integrate în caroserie si protejate la socuri. Cu o încarcatura a acumulatorului, masina parcurge 400 km, ceea ce echivaleaza cu un consum de 2 litri de benzina la 100 km în cazul unei masini clasice. Hy-Light a fost prezentata la „Challenge Bibendum” organizata la Shanghai, care a reunit, în cadrul unei competitii, vehicule echipate cu motoare neconventionale. De aici, ar putea sari la un moment dat iepurele noului motor de masina, adaptat noilor penurii de combustibil conventional. Nu de alta, dar sistemul cu ardere interna e unic si neschimbat, ca principiu, de mai bine de un secol.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Mâncare rece de telina cu masline

Urmatorul Articol

404

Articole Similare

Glob

Colectie neobisnuita

14 iulie 2025

Arheologii care efectueaza sapaturi în perimetrul unui vechi fort roman de lânga...

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Urmatorul Articol

404

Omleta cu verdeata

Spaghete à la jardinière

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.