Multi dintre cercetatori au fost uimiti de forma de viata gasita in adancuri. Pana acum, doar 5% din structurile subacvatice au fost explorate de catre specialisti. In lume exista mai multe gauri miraculoase, cum ar fi Marea Gaura Albastra (Belize), Craterul de gaze Darvaza (Turkmenistan), Mina de diamante Diavik (Canada), Craterul din Guatemala, Izvorul termal Morning Glory (SUA) si, nu in ultimul rand, Gaurile Albastre din Bahamas.
Marea Gaura Albastra
Devenita cunoscuta datorita cercetatorului francez Jacques-Yves Cousteau care a inclus-o pe lista celor mai bune 10 locuri pentru scufundari, Marea Gaura Albastra se afla in mijlocul recifului Lighthouse (atol al recifului de bariera din Belize) si are diametrul de 305 m iar adancimea de 120 m. In anul 1972, cercetatorul francez a masurat de pe vasul Calypso, adancimea gaurii albastre si a confirmat ipoteza formarii ei in timpul ultimei ere glaciare. Initial, aceasta gaura albastra reprezenta un sistem de pesteri calcaroase. Cand nivelul marii s-a ridicat, bolta pesterii a cedat, formand o dolina carstica, intinsa de-a lungul litoralului Belizelor. Yves Cousteau a explorat gaura albastra cu ajutorul unui submarin monoloc, descoperind stalactite imense, care prin forma lor, au uimit membrii echipajului. Un loc destul de izolat, distanta pana in orasul Belize fiind de 96 km, dar, cu toate astea, este chiar un loc agreat de scafandri aici intalnindu-se diverse specii de pesti, printre care bibanul-crestat, rechinul infirmiera, pesti de recif (rechinul caraibian de recif), dandu-le satisfactia explorarii adancului. Gaura are forma perfect circulara.
Izvorul termal Morning Glory (SUA)
Parcul Yellowstone din Wyoming cu multe necunoscute pentru curiosi, a devenit atractiv chiar si pentru specialisti. Pe langa zonele cu terase calcaroase sau gheizere, aici se afla si cateva izvoare termale unde cercetatorii se "intrec" in studii. Cel mai renumit dintre izvoare este Morning Glory, care i-a impresionat pe oamenii de stiinta, si nu numai, prin culorile superbe de verde smarald si galben stralucitor. De la ce provin aceste culori speciale? Potrivit studiilor recent date publicitatii, culorile se datoreaza bacteriilor care cresc in adancurile izvorului termal.
Labirintul din Bahamas
Explorarea gaurilor albastre din Bahamas este foarte riscanta. Studiile din adancurile oceanului ar putea oferi date stiintifice despre evolutia vietii pe planeta noastra si nu numai, scria Space. In Bahamas se gasesc circa 1000 de astfel de formatiuni subacvatice. Unele dintre ele au fost studiate, cu mari eforturi, de Tom Iliffe si colegii sai de la Texas A&M University din Galveston (SUA), observand ca in cateva dintre aceste "gauri albastre" traiesc bacterii care nu sunt cunoscute in niciun alt loc de pe Terra. Ele se gasesc in straturi de apa unde lipseste oxigenul si sursele de hrana. Conditiile vitrege in care s-au dezvoltat, arata ca bacteriile au evoluat in decursul a milioane de ani, adaptandu-se la diferitele conditii de viata.
Oamenii de stiinta, sustin ca, astfel, viata ar fi urmat pe Terra diferite cai. Analizarea respectivelor bacterii poate oferi detalii chiar si in ceea ce priveste modul in care a evoluat viata pe alte planete indepartate sau pe satelitii lor naturali. Pana acum doar putini oameni de stiinta s-au aventurat in gaurile albastre. Iata insa ca o echipa multidisciplinara de scafandri de pestera si oameni de stiinta au petrecut aproape doua luni studiindu-le. In cele peste 150 de scufundari in zeci de gauri albastre din Bahamas, ei au cules date ce promit sa aprofundeze cunostintele despre geologie si chimia apei, biologie, paleontologie, arheologie si chiar astrobiologie (studiul vietii in Univers). Adancul ascunde multe din misterele vietii.
IOANA FLORIA
Comentarii