• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 29 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 29 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Pitagora si flexitarismul

Pitagora si flexitarismul

13 iulie 2017
in Glob
A A

Fara niciun fel de indoiala, despre Pitagora au auzit cate ceva multi dintre noi (macar de la orele de geometrie!). Dar ce este flexitarismul? Nimic exotic! Sunteti sedusi de practicile vegetariene, dar nu doriti sa va asumati si riscurile acestora? Este posibil sa fiti flexitarian. Daca inca nu sunteti familiarizati cu acest cuvant bizar – care combina cuvintele flexibil si vegetarian – nu e nicio problema, mai ales ca a patruns in vocabular abia in ultimele luni si este, pe de alta parte, o dovada in plus legata de asa-numitele practici eco-responsabile, constiente de „cauza animalelor” in societatile moderne.

Scandaluri alimentare care ne modeleaza optiunile

 Flexitarismul desemneaza o practica alimentara semivegetariana, care nu exclude carnea din alimentatie, dar care se preocupa strict de calitatea si cantitatea acesteia. Asa ar putea arata o definitie a noii notiuni gastro-ecologice. Scandalurile alimentare legate de utilizarea carnii de cal in diverse preparate, panica iscata de stirile despre „boala vacii nebune”, practici oripilante in unele abatoare de pasari, de vite ori de altfel de animale de crescatorie, rapoarte referitoare la potentialul caracter cancerigen al carnii rosii, ori, pe de alta parte la efectele devastatoare ale impregnarii alimentelor animalelor de ferma cu antibiotice – iata o parte din factorii principali care ii influenteaza astazi pe multi consumatori in alegerea unui „vegetarianism partial”.

Matematicianul vegetarian

 Tendinta despre care vorbim, desi plasata recent sub o denumire mai degraba insolita, cum este „flexitarismul”, nu este deloc noua. Insusi marele matematician Pitagora se spune ca ar fi fost un pionier al regimului vegetarian. Abandonat in timpul Evului Mediu, conceptul a renascut insa in perioada umanista, cand justitia si egalitatea constituiau devizele care au „patruns” pana in… farfuriile consumatorilor.

 Repozitionarea corecta a omului in cadrul mediului sau de existenta determina prin definitie respectul fata de animale. Astazi, chiar daca la nivel general consumul de carne a crescut usor, cel de carne rosie se afla in scadere de mai multi ani. Si nu mai putin important este faptul ca asemenea practici au tot mai mult succes la consumatorii tineri.

Tinerii, in linia intai

 Corentin Larmoire-Roussel (22 de ani), student la Drept, a adoptat un mod de viata flexitarian chiar fara sa stie. „Nu sunt vegetarian, fiindca eu cred ca un consum de carne nu e nociv pentru planeta daca este controlat – spune el. La fiecare 10-15 zile, pentru mine e suficient. In rest, am gasit numeroase alternative: feculente, legume, oua etc.”

 Nici Baptise Ducout (21 de ani) nu stia ca practica sa alimentara poarta un nume special: „Vegetarianismul si veganismul imi pareau schimbari putin cam brutale.” El nu a eliminat carnea cu totul din alimentatie, ci a redus-o, iar atunci cand cumpara alege cantitati mai mici, insa de calitate superioara, de la producatori particulari si de pilda bio. Aceasta noua tendinta pare sa ii seduca chiar si pe dieteticieni, care vad in ea o modalitate de conciliere intre constiinta ecologica si dorinta de cunoastere a propriei persoane. Anaïs Lala, nutritionist, recunoaste in flexitarism „un bun compromis alimentar si deloc complicat de pus in practica”. Pentru ea, de altfel, nu exista un regim ideal: „cel mai potrivit regim este cel ales de fiecare in parte” – spune ea.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Manastirea Golia

Urmatorul Articol

Ficatei de pui cu vin

Articole Similare

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Glob

Deseuri transformante în „monumente”

5 mai 2025

O sirena provocatoare, cu degetele mijlocii în aer, sculptata din deseuri metalice...

Glob

Cum au aparut pestii în lacurile de munte din Pirinei?

5 mai 2025

Vizigotilor le placea sa pescuiasca pastravi în Pirinei, potrivit unui studiu, care...

Glob

O noapte petrecuta la muzeu

22 aprilie 2025

Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...

Urmatorul Articol

Ficatei de pui cu vin

Valentele mentei

Acei vizitatori inalti

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

22 mai 1176 – Tentativa de asasinare a lui Saladin

26 mai 2025

Saladin a fost primul sultan al Egiptului si Siriei si fondatorul dinastiei...

Citeste mai departe
Blitz

Iubirea nu cunoaste bariere în filme

26 mai 2025

Filmele în care personajele principale se îndragostesc în ciuda diferentelor de clasa...

Citeste mai departe
Blitz

Manastirea medievala de la Igris

26 mai 2025

Pasionatii de istorie si arheologie pot descoperi expozitia „Manastirea cisterciana de la...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Citeste mai departe
Femina Club

Ten luminos

26 mai 2025

Vitaminele, antioxidantii, celelalte componente ale mastilor naturale îsi arata efectele benefice asupra...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de mazare cu creveti

26 mai 2025

400 g mazare, o ceapa, 2 linguri unt, 150 ml vin alb,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.