Ridicata in Iasul Medieval, in targul Cucului, Manastirea Golia are hramurile „Inaltarea Domnului”, „Izvorul Tamaduirii” si „Sfanta Treime”. Ctitorita de marele logofat Ioan Golia in secolul al XVI-lea, apare prima data intr-un act intarit de domnitorul Ieremia Movila, in anul 1606. Cazut in ruina, asezamantul este transformat radical din 1650 de catre Vasile Lupu, rezidirea fiind terminata de fiul sau in 1660, ambii fiind mentionati drept ctitori in inscriptia in limba slavona din biserica. In jurul manastirii este un zid inalt avand in colturi turle ridicate in 1667. Zidul a fost construit conform traditiei de Vasile Lupu iar turnurile sunt atribuite lui Gheorghe Duca.
In secolul al XVIII-lea, Manastirea sufera o serie de avarii cauzate de incendii si de cutremurul din 1738, in urma caruia s-au daramat turlele chiar in timpul reparatiilor acestora. In 1838 se reface catapeteasma. In 1863, dupa secularizare, locasul cade in ruina si este inchis intre 1900-1947. Devine apoi biserica parohiala pana in 1992 cand isi recapata vechiul statut.
Biserica este construita din blocuri de piatra fatuita cu pilastri corintici si cornisa in stil baroc, sustinuta de coloane. Este realizata in stil gotic, avand si puternice influente ale Renasterii italiene.
Acoperisul este o aglomerare de turle si cupole asezate in linie dreapta si sustinute de arcaturi etajate. Turlele au o baza octogonala cu decoratii muntenesti si motive orientale, iar interiorul moldovenesc aminteste impartirea de la Trei Ierarhi cu absidele laterale inecate in zid, cu cafas in tinda si cu chenare orientale in jurul celor doua usi. Pictata initial de zugravul Matei, detine un policandru si sase sfesnice in fata altarului, donate de Vasile Lupu.
In biserica exista doua reprezentari votive, una infatisandu-i pe Ieremia Movila si familia Golia iar cealalta familia domnitorului Vasile Lupu. Pictura a fost refacuta in mare parte in 1838, dar nu este la fel de valoroasa ca aceea a mesterului Matei.
Turnul Goliei, inalt de aproape 30 de metri, cu un gang de incinta a fost ridicat de egumenul Meletie si refacut in jurul anului 1900. Alaturi se afla prima casa de apa din Iasi, cu fantana turceasca in exterior.
In 1786, manastirea a devenit resedinta mitropolitana si aici se oficiau cununiile domnesti. In incinta se mai afla staretia cu Paraclisul Braul Micii Domnului si casa in care a locuit o vreme diaconul Ion Creanga. In zilele noastre este manastire misionara. Aici functioneaza institutul cultural-misionar Trinitas.
IRINA STOICA
Comentarii