Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un asezamânt cu obste de maici si hramul „Acoperamântul Maicii Domnului”.
Acest hram evoca o veche sarbatoare rânduita de Biserica în amintirea unei minuni petrecuta în Manastirea Vlaherne din Constantinopol.
Conform traditiei se spune ca în ziua de 1 octombrie anul 911 în Biserica Vlaherne, din Constantinopol, la ora 4 dimineata Maica Domnului s-a aratat credinciosilor în vazduh, rugându-se cu lacrimi pentru salvarea acestora. Pe brate purta Sfântul Acoperamânt, iar în jurul ei se aflau Apostolii, Sfintii si mucenicii. Aici se facea o priveghere pentru salvarea cetatii împaratesti, care era asediata.
Manastirea a fost întemeiata în anul 1997, din initiativa primarului Ioan Pacurariu, cu sprijinul locuitorilor din comuna Brebu si a tuturor credinciosilor din împrejurimi. La data de 15 noiembie 1997, la propunerea episcopului Laurentiu Streza, Consiliul Eparhial a aprobat înfiintarea asezamântului ca schit de maici.
Ansamblul monahal ocupa o suprafata de doua hectare donata de familia lui Toma Itariu, locul fiind cunoscut sub numele de „Valea Popii”.
Intr-o prima etapa s-a construit o cladire modesta din lemn adapostind doar câteva chilii, iar apoi s-a pus temelia bisericii de piatra si a unei cladiri mari pentru trapeza, chilii, bucatarie si arhondaric.
In 1998 a venit aici maica Sofronia Crasmar, stareta care împreuna cu patru maici de la Manastirea Vasiova s-au ocupat în mod deosebit de finalizarea lucrarilor.
Intrarea în incinta manastirii se face printr-o poarta masiva de stejar sculptata de mesteri mureseni. Biserica este construita dupa un plan dreptunghiular si împartita în pronaos, naos si Altar. Are un acoperis foarte înalt din tabla zincata si o turla deasupra Altarului.
Pictura în fresca a fost executata de zugravii Eduard si Victor din Cluj Napoca. In exterior peretii sunt simpli, zugraviti în alb. Catapeteasma, tronul arhieresc, stranele si celelalte obiecte din interior sunt sculptate de Vasile Apucaloaie din Grumozesti, judetul Neamt, cu ornamente specifice ca vita-de-vie cu struguri. Icoanele de pe iconostas sunt executate din foaie argintata de mesteri din Târgu Neamt. In clopotnita se afla doua clopote executate de mesteri din Târgu Mures.
La 20 iunie anul 2000 schitul a fost transformat în manastire.
IRINA STOICA
Comentarii