O fetita de trei ani, care vizita alaturi de familie un sit istoric din Israel, a ridicat de pe jos „o piatra frumoasa” care s-a dovedit a fi o piesa istorica extrem de valoroasa: o amuleta scarabeu veche de aproximativ 3.800 de ani.
Ziv Nitzan a descoperit scarabeul în martie, în timp ce vizita împreuna cu familia situl istoric Tel Azekah, care a fost locuit înca din Epoca Bronzului. În timpul unei plimbari pe o carare acoperita cu pietris, Ziv a observat o piatra care i s-a parut interesanta.
„Din miile de pietricele din jurul ei, ea a ridicat-o pe aceasta”, a declarat Omer Nitzan, sora mai mare a lui Ziv, într-o înregistrare video publicata de Autoritatea Israeliana pentru Antichitati (IAA). „Apoi a curatat praful de pe piatra si a vazut ca are ceva special”, a adaugat ea. Omer i-a chemat pe parinti pentru a se uita la „piatra frumoasa”, iar acestia au anuntat imediat Autoritatea pentru Antichitati.
Arheologii au determinat ca este vorba despre o amuleta scarabeu de origine canaanita, datând de la jumatatea Epocii Bronzului. Conform textelor antice, regatul Canaan includea parti din Israelul modern, teritoriile palestiniene, Liban, Siria si Iordania.
„Scarabeii erau folositi în aceasta perioada ca sigilii si amulete”, a declarat Daphna Ben-Tor, expert în amulete antice si sigilii de la Muzeul Israelului. „Au fost gasiti în morminte, în cladiri publice si în locuinte private. Uneori poarta simboluri si mesaje care reflecta credinta religioasa si statusul detinatorului”, a adaugat ea. Aceasta descoperire reflecta si apropierea culturala dintre Egiptul Antic si Canaan.
Amuletele scarabeu sunt obiecte ornamentale mici, care reproduc imaginea gândacului de balegar (Scarabaeus sacer), transmite Live Science/Agerpres.
Practica modelarii amuletelor dupa aceste insecte provine din Egiptul Antic, unde acesti gândaci erau considerati simboluri sacre ale renasterii. Gândacii de balegar sunt cunoscuti pentru ca aduna bulgari de balegar pe care-i rostogolesc, fapt asociat de vechii egipteni cu zeul Soarelui care rostogoleste discul solar pe cer.
În plus, vechii egipteni credeau ca acesti gândaci se pot reproduce în mod spontan, ceea ce a dus la asocierea lor cu Khepri, zeul creatiei – zeu care în imagistica egipteana este înfatisat ca un barbat cu cap de scarabeu.
Arheologii au excavat situl Tel Azekah timp de aproape 15 ani, conform lui Oded Lipschits, profesor la Universitatea din Tel Aviv si coordonator al sapaturilor arheologice.
„Descoperirile realizate în timpul sapaturilor arata ca între perioada de mijloc a Epocii Bronzului si perioada sa târzie, la Tel Azekah a prosperat unul dintre cele mai importante orase din tinutul Iudeei. Scarabeul gasit de Ziv se alatura unei liste lungi de descoperiri de origine egipteana si canaanita facute aici, ceea ce arata influenta culturala si legaturile apropiate dintre Canaan si Egipt din acea perioada”, a sustinut el.
Scarabeul gasit de fetita va fi expus pentru public alaturi de alte artefacte din perioadele egiptene si canaanite în cadrul Campusului National Jay si Jeanie Schottenstein pentru Arheologia Israelului din Ierusalim.
NICUSOR DINCA
Comentarii