Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume, cu obste de maici, are hramul „Sfânta Treime”.
Prima biserica din lemn a fost ridicata de logofatul Tudor Dragoescu si fratele sau Stanciu, feciorii lui Popa Frâncu, la începutul secolului al XVI-lea.
Pe locul acesteia în anul 1706, Doamna Marica Brâncoveanu, vaduva sfântului voievod, ridica din temelie biserica de zid si cladirile necesare pentru o buna activitate monastica. Biserica este înzestrata cu odoare pretioase si este împrejmuita, daruindu-i-se si alte mosii. In 1707 biserica este pictata în fresca de zugravii Andrei Ieromonah, Hranite si Stefan.
In anul 1746 se fac reparatii asezamântului, urmate de altele realizate între 1814-1815. In 1815 este repictata de Gheorghe Gherontie din Hurezi.
In 1840, stareta Elisabeta este ucisa de tâlhari si imediat dupa tragicul eveniment sora ei, maica Platonida de la manastirea „Dintr-un lemn” intervine si face unele reparatii locasului care avusese si el de suferit.
Dupa secularizarea averilor manastiresti, manastirea nu s-a mai putut sustine si în 1870 calugaritele s-au mutat la „Manastirea Dintr-un lemn”. Biserica a devenit parohiala si a functionat astfel pâna în 1927.
In tot acest timp, la insistenta si eforturile unui grup de cinci maici venite de la „Manastirea Dintr-un lemn”, Comisia Monumentelor Istorice reface o parte a asezamântului dupa o gravura a unui calator francez care trecuse pe aici.
Intre 1958-1959 sunt aduse alte îmbunatatiri manastirii. Dupa 1999 încep vaste lucrari de restaurare, fiind refacuta si viata monahala.
Biserica este un monument tip de arta brâncoveneasca, fiind asemanatoare cu manastirea Govora, probabil construita de acelasi mester. Compartimentata în Altar, naos, pronaos si pridvor are o tâmpla poleita cu aur, icoane de mare pret si tavanul frumos pictat. Naosul este despartit de pronaos printr-un zid gros cu o deschizatura larga la mijloc.
Usa de lemn este frumos sculptata de Filip tâmplarul si pridvorul este deschis, sustinut de opt coloane. Are o turla mare deasupra naosului, iar peretii exteriori au trei brâie dintre care cel de la mijloc este mai gros si torsionat.
Manastirea are o colectie muzeala si mai ales o icoana a Maicii Domnului considerata facatoare de minuni.
IRINA STOICA
Comentarii