La drept vorbind, pe o superba întindere de nisip scaldata în soare si în apele sarate ale marii nimeni nu ar avea vreun interes sa interzica accesul amatorilor de litoral. Totusi, în unele astfel de locuri din lume exista plaje unde o persoana rationala nu ar poposi nici pentru câteva minute. Iata de ce!
Insula Frazer (Australia), cea mai mare insula de nisip din lume, beneficiaza de o plaja deosebita, numai ca scaldatul este interzis pentru cei care o frecventeaza, deoarece apele sunt pline de rechini din diverse specii, de uriase meduze letale si crocodili marini. Mai mult, gazdele avertizeaza si în legatura cu prezenta în zona a numerosi câini salbatici dingo, deloc prietenosi cu intrusii.
Chowpatty Beach (India) nu e amenintata de animale periculoase, ci chiar de om! Mai exact de poluarea inimaginabila a tarmurilor, „stimulata” si de curentii marini care aduc aici cantitati impresionante de deseuri nedegradabile (plastic), dar si de actiuni la vedere ale unor industriasi din zona: în 2011 au fost descarcate pe plaja care nu mai e plaja (?!) 60.000 tone de deseuri de carbune. Un an mai târziu, un cargou a esuat dirijat aici, la fel ca într-un cimitir marin…
Atolul Bikini (Insulele Marshall, Micronezia) sufera si el de o poluare extrem de periculoasa, dar invizibila: radiatiile atomice cauzate de testele nucleare în aer liber efectuate de americanii de la Pentagon. Oarecum comparabil, pe Playa Haina (Republica Dominicana) industriasi fara scrupule îsi depoziteaza de ani buni bateriile cu plumb uzate.
Kilauea Beach (Hawaii, SUA) îsi alunga potentialii vizitatori din cauza unui vulcan foarte activ, din care se scurge în mare lava fluida ce face ca temperatura apei sa se ridice la peste 100şC. Un „ambient” în care orice înotator ar fierbe în mod garantat!
Acapulco (Mexic) era cunoscuta odinioara ca o plaja deosebit de luxoasa. Astazi însa este ocolita de oamenii normali, deoarece a devenit un fel de supermarket al drogurilor sub cerul deschis. În ultimii ani, în zona s-au înregistrat peste 1.000 de crime si mai multe rapiri de persoane. Din aceeasi categorie „neagra” face parte si faimoasa Copacabana din Brazilia, unde turistii sunt în mod curent victime ale agresiunilor, tâlhariilor si furturilor.
Pretutindeni pe mapamond exista asemenea zone litorale, altfel atragatoare, daca nu chiar mirifice, însa deloc propice pentru relaxare si agrement, din cauza rechinilor si a altor animale periculoase, a curentilor marini ce-si iau deseori tributul de vieti. Totusi, cele mai cumplite amenintari ramân cele venite tocmai din partea omului, mai precis din partea acelor creaturi humanoide care murdaresc, distrug, ucid si compromit pentru zeci sau sute de ani colturile de Paradis terestru ce ne-au mai ramas.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii