Aflat pe coasta caraibiana a Columbiei, orasul Cartagena este plin de culoare si a devenit in ultimii ani una dintre cele mai atractive destinatii din America de Sud. Columbia a fost descoperita in 1502 de Rodrigo de Bastidas si golful respectiv a fost numit Bahia de Cartagena datorita asemanarii lui cu cel din Spania. Stabilirea spaniolilor pe uscat a intampinat destula rezistenta din partea populatiei locale si de-abia la 1 iulie 1533, Pedro de Heredia din Madrid a reusit sa intemeieze orasul Cartagena, pe locul pe care fusese Curamari, un sat al bastinasilor.
Orasul-port a devenit repede un loc de oprire a tuturor galioanelor spaniole care veneau incarcate cu bogatii din cele mai importante orase cucerite ale noului continent. Aici se opreau si viceregii sau inaltii demnitari in drumul dintre Cartagena si Lima, Santiago sau Buenos Aires. Ajunsese cunoscut mai ales pentru trista faima de a fi cel mai important port in comertul cu sclavi. Bogatia orasului a atras in mod evident si atentia piratilor, drept pentru care s-au construit fortificatii impresionante. Acestea au costat coroana spaniola 31 de tone de aur, dar in 1741 orasul a rezistat atacurilor engleze castigandu-si renumele de invincibil.
In 1811, Cartagena a fost primul oras columbian care si-a declarat independenta fata de Spania, dar cu tot efortul si eroismul lui Simon Bolivar a fost obligat sa se predea trupelor coloniale in 1815. Dupa 6 ani insa, orasul a reusit sa-si castige libertatea capatand renumele de Ciudad Heroica (Oras erou).
Cartagena este in acelasi timp unul dintre primele orase in care au fost eliberati sclavii africani adusi aici de spanioli, populatia fiind un amestec de culturi, traditiile si conceptiile acestora oglindindu-se in arhitectura, arta si in tot ceea ce priveste viata de fiecare zi.
Cea mai interesanta zona se afla in interiorul fortificatiilor, zona numita Ciudad Amurallada, inconjurata de 27 de constructii de aparare. Proiectul acestora apartine inginerului italian Battista Antonelli si arhitectului spaniol Juan de Tejada. Constructia inceputa in 1634 s-a desfasurat mai bine de un secol. In 1657 s-a ridicat Castillo de San Felipe de Barajos, iar in 1697, Castillo de San Fernando de Bocachica, lucrare condusa de Alonso de Solis.
Principala intrare in Orasul Vechi se face pe langa Turnul cu Ceas, zona incluzand cartierele San Pedro, San Diego si Getsemani, in care se afla si cea mai veche piata a orasului, Piata Trinidad. Acesta era cartierul popular, in vreme ce San Diego era zona in care traiau negustorii bogati.
In districtul San Pedro a fost ridicata catedrala, inconjurata de constructii in stil andaluz. Aici locuiau guvernatorul si inalti functionari. Catedrala a fost construita in 1575-1612, la initiativa episcopului Dioniso de Santis. Cea mai veche biserica din oras ramane insa Coventa de San Domingo, ridicata intre 1559-1570. De o deosebita apreciere este si San Pedro Clover, construita in 1603, inchinata primului sfant din Lumea Noua, care s-a remarcat prin eforturile de a-i ajuta pe sclavii africani.
Dintre muzeele orasului, remarcabil este Palatul Inchizitiei, aflat in centrul istoric, in Piata Bolivar. Este un excelent exemplu de arhitectura coloniala, terminat in 1770. Deschis publicului, evoca tragedia celor torturati aici fiind condamnati pentru erezie cu mai bine de doua secole in urma. La fel de interesant este Muzeul Aurului, care oglindeste bogatia de odinioara a orasului. Exista, de asemenea, numeroase teatre, cum este Teatrul Heredia deschis in 1911, inchis o vreme si redeschis in 1990, iar universitatea a fost fondata la inceputul secolului al XIX-lea.
Multe dintre constructiile civile dateaza din secolul al XVII-lea, case superbe in stil colonial cu ferestre si balcoane impodobite cu balustrade si coloane de lemn. Toate au balcoane in afara, minunat impodobite, in care femeile, carora iezuitii le interziceau strict iesirile neinsotite in oras, aveau intalniri tainice, neputand fi acuzate de lipsa de decenta. Cartagena este, de asemenea, un oras renumit prin piata sa de smaralde, piata de flori, dar si prin plajele elegante din apropiere, prin insulele invecinate, prin muzica traditionala, plajele de corali, ocrotite de lege, parcurile, statuile ce fac din oras un loc placut si atractiv; intr-un cuvant, un loc de poveste.
IRINA STOICA
Comentarii