Numele acestui oras a devenit cunoscut pe toate meridianele nu pentru ca este cel mai mare port al Marocului si unul dintre cele mai mari centre comerciale ale tarii ci pentru ca a dat titlul unui film, care de peste o jumatate de veac a incantat oamenii de toate varstele. Cu toate acestea ideea filmului nu a pornit de la orasul Casablanca si cadrele nu au fost filmate nici macar in Maroc ci intr-un studio oarecare de la Hollywood. Cafeneaua lui Rick (Rick’s Café), de fapt o bodega cu un imens pian, asa cum este ea prezenta in film este un loc inventat si inexistent in realitate dar rasarit ulterior din dorinta de castig.
Istoria orasului este la fel de dramatica si surprinzatoare ca actiunea celebrului film. Teritoriul, situat pe malul Atlanticului, a fost locuit inca din secolul al VI-lea de berberi iar in secolul al XV-lea, ajunge sub dominatie portugheza. Acesti cuceritori demoleaza mai intai orasul, care in Evul Mediu era cunoscut cu numele Anfa, apoi in 1515 construiesc o fortareata pe care insa o parasesc dupa marele cutremur din 1755. Reconstruita de sultanul Mohammed ben Abdallah, ajunge sub dominatie spaniola apoi din nou sub cea portugheza.
In 1907 orasul este ocupat de Franta si sub noua administratie se dezvolta rapid, partea moderna construindu-se in jurul celei vechi. In timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial, Casablanca a fost unul dintre cele trei mari puncte de debarcare in timpul invaziei Aliatilor din nordul Africii si locul in care, in ianuarie 1945, s-au intalnit Presedintele Statelor Unite, Franklin Delano Roosevelt si prim-ministrul Regatului Unit, Winston Churchill si au hotarat ca tarile lor sa lupte pana la capitularea neconditionata a Puterilor Axei. Casablanca a devenit independenta cu intregul Maroc, in 1956.
Vechile ziduri ale orasului sunt mici si neimpunatoare, spre deosebire de cele din alte orase marocane. Aspectul urbei este determinat de amestecul de stiluri, respectiv cel original marocan, cel reprezentat de arhitectura franceza moderna a secolului al XX-lea, cel spaniolo-marocan si Art Deco. Este primul oras din lume unde la proiectarea urbana s-a tinut cont de vederea sa din aer.
Centrul este locul in care orasul nou se intalneste cu orasul vechi. Acesta este neschimbat de trecerea timpului, cu stradute inguste serpuind printre casele tranditionale, totul emanand un farmec aparte. Din piata mare a orasului, numita Piata Natiunilor Unite, strazile pornesc asemenea razelor Soarelui. In centru se afla Palatul Mohamed al V-lea, constructie tipica pentru arhitectura coloniala franceza. In zilele noastre gazduieste Posta, Palatul Justitiei, Prefectura, Consulatul Francez si Banca Nationala.
Atractia principala a orasului este Moscheea Hassan al II-lea, proiectata de arhitectul francez Michael Pinseau. Este cea mai mare moschee din Maroc si, dupa unele surse, a saptea ca marime din lume, avand un turn de 210 metri, cel mai inalt in acest sens. A fost ridicata pe o platforma pe mal, partial in apa si in interiorul ei pot intra 25.000 de credinciosi.
Un loc de asemenea foarte interesant pentru cei care ajung aici este Marabout – Altarul din Sidi Abderrahman. Construit pe un promontorni stancos este accesibil numai cand apa oceanului se retrage. Este interzis accesul celor care nu sunt musulmani, dar acestia pot vizita cartierul mic si plaja. Biserica Catolica Nôtre Dame de Lourdes dateaza din 1950 si prezinta o „gluga” de beton cu un crucifix deasupra. Este luminata de un vitraliu cu o suprafata de 800 m.p.
Un edificiu deosebit este Muzeul Iudaismului Marocan (Muzeul Evreilor din Casablanca). Este unic in lumea araba si reprezinta un exemplu clar de toleranta religioasa. Sunt expuse diverse obiecte necesare vietii de fiecare zi, oglindind traditiile evreiesti. Pot fi astfel admirate carti Tora, lampi rituale, acte printre care contracte de casatorie, imbracaminte traditionala.
Farul El Hank a fost construit in anul 1919 pentru protejarea navigatorilor. Este unul dintre simbolurile orasului si un loc preferat pentru excursii. Lumina sa ajunge pana la 30 mile departare de tarm. Centrul vietii de societate si de noapte il constituie Aleea Corniche Casablanca. Porneste din dreptul Moscheei Hansan al II-lea si trece apoi de-a lungul litoralului. Aici se gaseste si asa-zisa cafenea a lui Rick, deschisa in anul 2004. Majoritatea cladirilor aflate in centrul orasului au fost construite intre 1912-1930 reflectand stilul arhitectonic nou al orasului. Vizitatorii sunt atrasi de plajele elegante, de viata de noapte, de bazarurile traditionale. Foarte apreciate sunt baile turcesti numite hammams.
IRINA STOICA
Comentarii