Cu o istorie uimitoare, datand din timpurile coloniale, orasul Cartagena din Columbia este cea mai populara destinatie turistica si unul dintre cele mai interesante situri istorice ale tarii. Orasul a fost fondat la 1 iunie 1533 de Don Pedro de Heredia, pe o coasta ingusta a Marii Caraibelor. Situata in Golful Darien, Cartagena prezenta o serie de avantaje in ceea ce priveste comorile aduse aici din coloniile spaniole din America de Sud. De aceea, in secolele XVI-XVIII si-a dezvoltat arhitectura militara, constituind o capodopera a ingineriei spaniole de acest gen. Printre marile atractii ale locurilor trebuie amintit Castelul San Felipe de Barajas, o fortareata masiva de beton si caramida realizata conform planurilor inginerului german Richard Carr.
Constructia, aflata pe dealul San Lazaro, a fost ridicata intre 1536-1657, fiind neincetat largita si consolidata. Initial avea o forma triunghiulara, era inzestrata cu opt tunuri si adapostea o garnizoana cu 20 de soldati si patru tunari. Fortareata asigura o protectie de netagaduit impotriva piratilor care ravneau la aurul adunat aici pentru a fi trimis mai departe, in Spania. Numele San Felipe i s-a dat in onoarea regelui Flip al IV-lea al Spaniei. In 1763 a fost realizata o noua restaurare a fortaretei de catre Antonio de Arévalo, prilej cu care constructia a fost considerabil largita.
In 1697 castelul este cucerit de baronul francez de Pointis si este reparat in 1739 de Jose de Herrera y Sotomayor. In 1741, castelul este atacat de amiralul englez Edward Vernon. Este o urmare a conflictului dintre Marea Britanie si Spania, cunoscut in istorie sub numele de Razboiul Urechii lui Jenkins. Cu toate ca scopul infruntarii din 1739-1748, cu importante actiuni in 1742, era unul economic, si anume permisiunea de a vinde sclavi in America Spaniola, pretextul a fost altul. Este vorba de mutilarea lui Robert Jenkins, capitan pe o corabie comerciala, caruia, in timpul unei urmariri pe coasta spaniola din America, i s-a retezat o ureche. Urechea respectiva a fost expusa in Parlamentul Englez, ceea ce a produs o impetuoasa actiune razboinica impotriva Imperiului Spaniol.
Fortareata San Felipe rezista si fortele engleze sunt respinse dar sirul de lupte continua de-a lungul anilor si abia in 1816 fortele regaliste spaniole obtin controlul asupra intregii tari. Fortificatiile fusesera atent construite. Siruri de ziduri cu baza larga si parapet ingust formau un formidabil sistem de buncare. Aceste intarituri se protejau una pe cealalta si practic era imposibil sa ajungi inauntru fara sa se strapunga intregul sistem de aparare. Se spune ca blocurile de piatra au fost muiate in sangele sclavilor, Cartagena fiind un port important pentru comertul cu sclavi negri.
Tunurile castelului controlau intregul golf, astfel incat orice corabie care se apropia de mal putea fi atacata. Castelul uimeste prin intrarea sa impunatoare si prin multimea tunelurilor creand cel mai complex sistem defensiv al vremii. Dupa ce ansamblul nu a mai slujit unor scopuri militare, multe dintre aceste tuneluri au fost invadate de vegetatia tropicala, ca si zidurile castelului. Din 1984, acesta, impreuna cu centrul istoric al orasului, a fost pus sub protectie UNESCO si din 1990 a servit ca locatie unor evenimente sociale si culturale oferite de guvernul columbian in onoarea unor delegatii straine si altor intruniri oficiale.
IRINA STOICA
Comentarii