Daca Biserica Catolica isi ia ca reper, pentru constructiile sale, Catedrala Sfântul Petru din Roma, Biserica Ortodoxa are ca reper in acest sens Sfânta Sofia din Istanbul. Acesta este si cazul Catedralei Sfânta Vineri din Zalau, pentru a carei inaltare trebuie subliniate eforturile depuse de preotul Ioan Ghiurco. Edificiul, mândrie a judetului Salaj, este un ansamblu arhitectural modern cuprinzând Biserica Inaltarea Domnului, Obeliscul Eroilor, cu o inaltime de 50 de metri si mai multe spatii muzeale. Lucrarile au debutat pe 15 august 1990, proiectul constructiei apartinând arhitectilor Doina si Micea Nejur.
Cladirea are planul consacrat de crucea greaca, fiind impartita in spatiile specifice: Altar, naos, pronaos. Este o replica in miniatura a Hagiei Sofia din Istanbul, care masoara 73 metri pe toate laturile, in vreme ce Sfânta Vineri are numai 36 metri. Cu toate acestea Catedrala Zalau depaseste ca dimensiuni multe alte constructii realizate la noi pâna acum. Spatiul interior, desfasurat pe mai multe niveluri, permite participarea la serviciile divine a circa 5.000 de credinciosi. Deasupra naosului se afla o cupola impresionanta, inconjurata de trei turle mai mici. Cupola este perforata la baza de 16 ferestre mai mici, totul dând impresia de monumentalitate.
Remarcabil este iconostasul, sculptat in lemn de stejar lacuit de sculptorul Mircea Vasile din Sighetu Marmatiei. In zonele inferioare ale acestuia apar figuri marcante ale istoriei noastre: Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Corneliu Coposu, Simion Barnutiu, transformând locul intr-o veritabila Catedrala a Eroilor. In naos, conform cerintelor contemporane, au fost plasate, pe lânga strane, siruri de scaune, oferind astfel mai multor persoane in vârsta sau suferinde, posibilitatea sa asiste la slujbe.
Policandrul, cu un diametru la baza de 4 metri, o inaltime de 7 metri si o greutate de 1.789 kg, atârnat de cupola centrala, a fost turnat la Atena, si, cu cele 360 de becuri, asigura iluminarea interiorului. Pictura interioara, remarcabila ca executie si conceptie, este opera maestrului Petru Botezatu, intors acasa dupa un lung periplu in afara tarii in anii comunismului. In nivelurile superioare ale bisericii se ajunge pe o scara de marmura in spirala. Balconul de la etajul al II-lea este rezervat corului, iar cel de la primul etaj este deschis credinciosilor in zilele de mare aglomeratie.
Partea de la demisol este rezervata spatiilor muzeale, biserica detinând un important tezaur constând in carte veche, icoane pe sticla si lemn, deosebite odoare. Intrarea in sfântul locas se face pe sub Obeliscul Eroilor care adaposteste in partea superioara a porticului un clopot de 3000 de kilograme. Dedesubt se afla un ceas si sub acesta un tricolor pictat, fluturând in vânt. De aici pornesc aleile spre biserica sau spatiul muzeal, strabatând o gradina de trandafiri.
Cu toate ca mai sunt multe de facut la acest impresionant edificiu, el a primit statutul de Catedrala Episcopala a judetului Salaj dupa infiintarea Episcopiei Salajului in anul 2008.
IRINA STOICA
Comentarii