Aflata in comuna Vanatori, judetul Neamt, Manastirea „Sihastria”, cu obste de calugari, are hramurile „Nasterea Maicii Domnului” si „Sfanta Teodora de la Sihla”. Asezamantul a fost intemeiat in 1655, pe locul unei mai vechi sihastrii, si a devenit mai intai cunoscut sub numele de „Sihastria lui Atanasie”, dupa numele intemeietorului. Pe acest loc, Episcopul Ghedeon al Husilor a ridicat prima biserica si cateva chilii. Incursiunile tatarilor au dus repede la ruina locasului, asa ca, in 1734, Episcopul construieste o noua biserica trecuta sub ascultarea Manastirii Secu, iar din 1779 sub cea a Manastirii Neamt.
In 1821, in timpul confruntarilor dintre turci si eteristi, manastirea este jefuita si arsa, dar in 1824 incep ample lucrari de restaurare, realizate prin grija si eforturile Mitropolitului Veniamin Costache si a staretului Dometian. Cu acest prilej sunt refacute biserica de piatra, turnul-clopotnita, un corp de chilii, turnul portii si zidul de incinta. In 1837 este ridicat un paraclis de iarna din lemn, care insa este distrus de un incendiu in 1941, impreuna cu chiliile din jur.
In 1947, in vremea staretiei parintelui Ilie Cleopa, acestea sunt refacute, iar paraclisul cu hramul „Sfintii Parinti Ioachim si Ana” este impodobit cu o valoroasa pictura realizata de schimonahul Irineu Protcencu.
Vechea biserica din complexul manastiresc, avand hramul „Nasterea Maicii Domnului”, este construita din piatra de rau si caramida, in stil clasic moldovenesc, de plan triconc si are o singura turla. Pictura in fresca a fost realizata intre 1986 si 1988.
Catedrala „Sfanta Teodora de la Sihla”, biserica noua a ansamblului manastiresc, a fost ridicata in 1999 din caramida cu cadre de beton armat. Este pictata in fresca, lucrarea fiind realizata de arhimandritul Vartolomeu Florea, impreuna cu ucenicii sai. Biserica are trei turle si un pridvor sustinut de coloane suple, cu ocnite pictate deasupra. Turnul-clopotnita, pe doua niveluri, a fost ridicat in 1825 si restaurat in 1983 si 1984.
In cimitirul manastirii, in care se gasesc mormintele mai multor duhovnici, printre care si cele ale lui Paisie Olaru si Ilie Cleopa, se afla o biserica monument istoric cu hramurile „Invierea Domnului” si „Sfantul Ioan Evanghelistul”.
Trebuie amintit ca la Manastirea Sihastria se afla o racla cu moastele a 30 de sfinti si o particica din lemnul Sfintei Cruci.
In cadrul asezamantului se desfasoara o intensa activitate cultural-misionara, locasul constituind un important centru de spiritualitate romaneasca, arhimandritul Ionichie Balan infiintand chiar Editura Manastirii Sihastria.
IRINA STOICA
Comentarii