Unul dintre cele mai importante domenii ale puterii mogulilor in India este Agra, visul in marmura al arhitectilor vremii. Pana la venirea musulmanilor, India nu a cunoscut arhitectura funerara. Ei au adus in tara noi credinte si, alaturi de palate stralucitoare, au ridicat si morminte in cinstea unor conducatori sau membri ai curtii regale. Pe langa vestitul Taj Mahal, unul dintre cele mai interesante exemple de acest fel este Mausoleul Sikandra, construit pentru Akbar, cel mai vestit dintre acesti conducatori. El insusi a dirijat initial lucrarile mormantului in timpul vietii, iar dupa moartea sa, acestea au fost realizate sub atenta supraveghere a fiului sau, Jahangir.
Numele Sikandra se datoreaza respectului pe care musulmanii l-au acordat lui Sikandar Lodi (1489-1517) cel de al doilea sultan al dinastiei afgane, care in anul 1502 a fixat capitala tarii sale la Agra. Inaltat la o distanta de circa 4 kilometri de Agra, intr-o suburbie a noului oras, mausoleul este un amestec de elemente arhitecturale hindu, crestine islamice, realizat dintr-o combinatie de gresie si marmura. A fost construit intre 1605-1613, iar locatia, aleasa de Akbar, ocupa o suprafata impresionanta.
Constructia are o forma patrata si este ridicata in mijlocul unei gradini inconjurata de ziduri. Exista patru porti, dar numai una este folosita pentru intrarea in incinta, celelalte avand un scop decorativ. De fapt, Mausoleul este un complex format din doua parti, cea care impresioneaza la prima vedere fiind tocmai poarta cea mare, care conduce direct spre morminte, de aici plecand o alee de piatra. Patru minarete albe incadreaza constructia din gresie rosie in care sunt incrustate motive ornamentale si versete din Coran. Decoratiile sunt florale si geometrice din gresie galbena si rosie sau marmura alba si neagra.
Aleea pietruita te aduce intr-un patrulater dominat de mausoleul propriu-zis, asemanator unui palat cu balcoane si nise deschise, totul plasat intr-o dantelarie de piatra. Nimic nu te face sa banuiesti ca acesta este un monument funerar, cu exceptia unei anume solemnitati degajate mai degraba de tacerea care domneste pretutindeni. In linii generale cladirea are forma unui trunchi de piramida, cu patru etaje asezate in ordine descrescatoare.
Cel de al patrulea nivel are jumatate din inaltimea primului. Primele trei niveluri sunt din gresie rosie iar ultimul din marmura alba. Interiorul este sobru, fara ferestre, singura lumina venind pe usa de la intrare sau de la lampa ce arde deasupra sarcofagului. Pentru a ajunge la cripta se coboara un coridor in panta, iar incaperea este acoperita de o bolta cu o superba fresca in albastru si auriu, restaurata de mesteri priceputi.
Sub cornisa sunt inscriptii din Coran cu litere de o marime apreciabila. Alaturi de mormantul lui Akbar erau si cateva ale rudelor sale. Din nefericire tocmai mormantul mogulului este gol. Mausoleul a fost jefuit in 1761 de tribul jat. Invadatorii au furat odoarele, au deschis mormantul lui Akbar si i-au ars osemintele. Monumentul a fost supus ulterior unor serioase reparatii si restaurari.
A fost pastrata perfect atmosfera iar emotia vizitatorului ramane la fel de puternica. Mormantul, inalt de 22 de metri se afla in mijlocul unui parc cu palmieri inalti si peluze verzi pe care alearga antilope cu coarne rasucite. Ici si colo, printre ramuri apar veverite sau papagali galagiosi. Pe movilele inierbate, se plimba egrete albe si pasari negre cu ciocuri rosii. Prezenta necuvantatoarelor face din acest loc minunat unul invaluit de o vraja aparte care pare sa sugereze, intr-un fel, puterea vietii.
IRINA STOICA
Comentarii