Aflata în judetul Brasov, comuna Recea, satul Dejani, manastirea cu acelasi nume are obste de calugari.
In Tara Fagarasului, în secolul al XVIII-lea existau un fel de sihastrii satesti, mici manastiri plasate la marginea satelor purtând numele acestora.
Una dintre acestea este Manastirea Dejani, despre care exista foarte putine documente. Apar doar câteva însemnari privitoare la manastiri si pe câteva carti de cult din secolul al XVIII-lea, însemnari în care sunt mentionate numele unor monahi ca Ioan din Iasi – viitorul monah Isaia si preotul Danila din Dejani, viitorul monah Daniil.
Manastirea de atunci era o cladire modesta din lemn pe temelie de piatra, iar calugarii locuiau în mici casute de lemn în padure. Existau cinci sau sase calugari care duceau o viata aspra si, ca toate asezamintele de acest fel din Transilvania, a fost distrusa de generalul Bukow, din ordinul Mariei Tereza si, în 1761, calugarii care nu reusisera sa se salveze fugind peste munti, au fost martirizati.
Dupa 1989 viata monahala a fost reînfiintata. Totul a fost posibil datorita eforturilor credinciosilor din zona si al autoritatilor eclesiastice.
S-a hotarât reconstructia bisericii si locul a fost curatat si defrisat. In 1992 au venit calugari din Moldova, de la manastirile Sihastria si Sihla, reactivând viata monahala.
In anul 1994 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, ridicata de mesterul Petre Ciornei din Valea Moldovitei. Conducând o echipa din 13 lucratori acesta a construit biserica din temelii în 36 de zile.
Locasul din lemn este o constructie spatioasa realizata pe temelie de piatra, în plan triconc, cu pridvor închis, pronaos si Altar. Inaltimea pâna la vârful turlei este de 19 metri. Pictura în fresca a fost realizata în 1998 de Daniel Besleaga din Sibiu.
Biserica noua este ridicata pe temelia de piatra a vechiului asezamânt, loc marcat pe pardoseala de piatra a acestuia.
Din vechea manastire au fost salvate de localnici icoana Sfântului Nicolae si cea a Maicii Domnului, considerate facatoare de minuni.
IRINA STOICA
Comentarii