Fiu al unui avocat din orasul Noyon, in Picardia, Jean Calvin (varianta latinizata a numelui sau original, Chauvin) a fost inca din adolescenta atras de studiile teologice, fiind caracterizat de dascalii sai drept „remarcabil de religios”. Probabil ca ar fi urmat o cariera prestigioasa in sanul Bisericii Catolice daca in 1528, cand Jean avea doar 19 ani, tatal sau nu ar fi fost excomunicat, in urma unor diferende cu autoritatile ecleziastice din Noyon.
La sfatul parintelui, Jean si-a schimbat optiunile, devenind, in 1532, doctor in Drept la Orleans. Impresionat si influentat de opiniile lui Luther, Calvin a trecut la protestantism, publicand in 1536 la Basel, prima editie a Institutiilor sale. Alungat din Franta, ca un factor generator de tulburari religioase, Calvin si-a gasit in cele din urma refugiu la Geneva, unde va ramane pana la sfarsitul vietii. Ca si Luther, Calvin s-a casatorit, sfidand celibatul clerical impus de catolicism, dar fiul pe care sotia, Idelette de Bure, o vaduva instarita ce avea deja un baiat, a murit la putin timp dupa nastere.
Macinat de boli – suferea de migrene ingrozitoare, avea hemoragii pulmonare, guta si pietre la rinichi – Calvin a ramas insa un viguros predicator. Manca foarte putin, doar o masa pe zi, dar asta nu-l impiedica sa faca plimbari lungi, predicand noua sa credinta si sa dea dovada de un zel religios extraordinar. Atunci cand apropiatii sai, vazandu-l in pragul epuizarii fizice, i-au cerut sa dedice mai mult timp odihnei, Calvin le-a raspuns, indignat: „Ce? Vreti ca atunci cand va veni Domnul sa ma gaseasca lenevind?” Decedat pe 27 mai 1564, el a fost ingropat la cimitirul des Rois din Geneva, pe piatra sa de mormant stand scris, simplu, J.C. – desi marele reformator religios dorise sa fie inhumat intr-un loc necunoscut, pentru a impiedica pelerinajul la mormantul sau.
GABRIEL TUDOR
Comentarii