Cele mai multe dintre aceste intrebari ne-au fost trimise de prietenul revistei si rubricii noastre Prof. Marin Stefan din Simleul Silvaniei:
1. Din ce familie de plante face parte graul?
2. Cate specii de grau exista?
3. Cum se numea zeita romana a recoltei si a graului?
4. Cum se numea zeul recoltei si al fertilitatii, ocrotitorul cerealelor, in mitologia egipteana?
5. Cand a aparut la Bucuresti saptamanalul literar „Samanatorul”, avandu-i la conducere succesiv pe Al. Vlahuta, George Cosbuc, Ilarie Chendi, St. O. Iosif, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu s.a.?
6. Ce compozitor roman (1885-1978) a compus piesa vocal-simfonica „Prin lanul de grau”?
7. Cine a pictat tabloul „Lan de de grau cu chiparosi”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „GLADIATOR”
1) In Antichitate un gladiator insemna un luptator profesionist din Roma unde practica drept sport lupta pana la moarte. 2) Cuvantul „gladiator” vine din latinescul „gladus” insemnand „spada”. 3) La originea luptelor de gladiatori stau traditiile etrusce, respectiv spectacolele date de luptatori cu prilejul inmormantarilor unor barbati pentru a le oferi insotitori inarmati in Lumea de Dincolo. 4) Luptele de gladiatori la Roma au fost oficializate in anul 264 i.Hr. 5) Romanul „Noaptea gladiatorului” a fost scris de Gordon Russell, pseudonim sub care semneaza doi povestitori, experti mondiali in arheologie experimentala. 6) Muzica baletului „Spartacus” apartine compozitorului armean Aram Ilici Haciaturian (1903-1978). 7) Filmul „Gladiatorul” a fost realizat de regizorul american Ridley Scott.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii