Inventatorul si inginerul mecanic Rudolf Diesel s-a nascut la Paris, in 1858, fiind al doilea dintre cei trei copii ai unui cuplu de imigranti germani. Dupa primii ani ai copilariei, petrecuti in Franta, izbucnirea razboiului franco-prusac a determinat familia Diesel sa se refugieze la Londra, de unde mama l-a trimis pe micul Rudolf la Augsburg, in Germania, unde locuia sora ei, Barbara. La 14 ani, dupa ce a absolvit gimnaziul ca sef de promotie, el s-a inscris la nou infiintata Scoala Industriala din Augsburg si, dornic sa devina inginer, a absolvit apoi Politehnica din München.
In 1880 a revenit la Paris, unde l-a ajutat pe fostul sau profesor, Carl von Linde, sa puna la punct un frigider mai performant decat cele deja existente pe piata. Casatorit cu Martha Flasche in 1883, a avut cu aceasta trei copii si s-a stabilit in 1890 la Berlin. Dorinta de a construi un motor care sa functioneze cu vapori de amoniu i-a fost aproape fatala: din cauza unei puternice explozii, a petrecut multe luni in spital si nu si-a mai revenit niciodata pe deplin in urma acestui accident.
In 1893, la putin timp dupa ce Daimler si Benz au inventat motorul cu combustie interna, el a inceput sa lucreze la fabricarea motorului diesel. Directorul firmei uzinelor MAN din Augsburg, Heinrich von Buz, si-a dat seama de importanta inventiei lui Diesel si l-a sprijinit constant.
Aflat in culmea gloriei, pe 29 septembrie 1913 Diesel s-a ambarcat pe vasul cu aburi? Dresden, din Anvers, urmand sa plece la Londra, pentru o discutie cu directorii fabricii Consolidated Diesel Manufacturing din Londra. A cinat pe punte, dupa care s-a retras in cabina sa, cerand stewardului sa-l trezeasca a doua zi, la 6 dimineata. N-avea sa mai fie vreodata vazut in viata. Zece zile mai tarziu, echipajul navei olandeze Coertsen a descoperit cadavrul unui om, plutind in mare, intr-un asemenea grad de descompunere incat n-a mai putut fi tras la bord. In schimb, marinarii au reusit sa recupereze mai multe obiecte personale, recunoscute ulterior de fiul cel mare al lui Rudolf Diesel, Eugen, ca apartinand tatalui sau. Desi, oficial, moartea inventatorului a fost considerata sinucidere, s-a vehiculat si ideea ca el ar fi fost eliminat pentru ca se opunea intereselor unor puternice grupuri de afaceri.
GABRIEL TUDOR
Comentarii