In urma cu mai bine de doua decenii, cand a aparut pe ecrane, filmul Wall Street a fost nu doar un imens succes financiar, ci si unul de critica, aducandu-i actorului principal, Michael Douglas, un Oscar si un Glob de Aur pentru cea mai buna performanta masculina a anului 1987. Criza economica prin care America a trecut recent si care a zguduit si zguduie inca economiile multor tari i-a oferit prilejul controversatului regizor Oliver Stone sa realizeze o continuare a acestui film, un fel de „Dupa 20 de ani” in lumea nemiloasa a burselor si speculatiilor…
Intoarcerea lui Gekko
In iunie 2008, maleficul Gordon Gekko (Michael Douglas) este eliberat din inchisoare, unde petrecuse opt ani pentru fraude bancare, si incearca sa-si avertizeze colegii de pe Wall Street de iminenta unei prabusiri a bursei. Trecutul sau dubios ii determina insa pe toti sa-l ocoleasca si sa nu-i ia in seama sfaturile. Dezamagit, Gekko incearca sa recladeasca relatia cu fiica lui, Winnie, acum influent blogger de stanga, care-l considera insa vinovat de sinuciderea fratelui ei si evita orice contact cu el.
In acelasi timp, Jacob Moore, un tanar si ambitios agent de bursa, croit dupa modelul Charlie Sheen, din primul „episod” Wall Street, se indragosteste de Winnie si incepe cu ea o frumoasa relatie de dragoste, tulburata de disparitia neasteptata a mentorului sau, Louis Zabel (jucat de Frank Langella). Jacob il banuieste pe un alt „rechin” de pe Wall Street, Bretton James, ca ar fi implicat in aceasta moarte suspecta si cauta sa-i demonstreze vinovatia. El va incheia o bizara alianta cu Gekko, in schimbul sfaturilor primite de la batranul finantist, trecut prin ciur si darmon, acceptand sa il ajute pe acesta sa se impace cu fiica lui.
Charlie Sheen, in rol episodic
In rolul lui Gekko, Douglas dovedeste, o data in plus, ca nu este doar „fiul tatalui sau”, faimosul Kirk Douglas, ci un actor de mare clasa. Inca din octombrie 2008, cand studiourile Fox au dat unda verde filmului, el s-a aratat interesat de a-i da din nou viata ticalosului, dar in acelasi timp carismaticului personaj si s-a declarat incantat de scenariu. Pe de alta parte, inca de la inceput, Oliver Stone si l-a dorit pe Douglas in acest rol, spunand ca ar fi „special facut pentru el”. Jacob „Jake” Moore, pustiul ambitios care se viseaza mare broker, joaca acum un rol similar, tributar, in mare parte, celui al lui Charlie Sheen, in primul Wall Street si marturiseste ca, intrucat nu avea habar de termenii financiari, a urmat, inainte de inceperea filmarilor, un curs de finante pe Internet!
De asemenea, pentru a intra mai bine in pielea personajului, a slabit cateva kilograme, dupa ce a observat ca in general agentii de la bursa nu prea au timp sa se ingrase… Cei care cred ca Gekko va fi personajul negativ al peliculei vor avea o surpriza: de fapt temutul finantist care calca pe cadavre este acum „pocait” si vrea sa-si foloseasca experienta uriasa acumulata pe Wall Street doar cu scopul de a-l ajuta pe novicele Moore. „Omul rau” al filmului este magnatul Bretton James, magistral interpretat de Josh Brolin. De fapt, criticii il numesc pe Brolin „un nou tip de Gekko”. Initial, Stone l-ar fi dorit pentru acest rol pe Javier Bardem, dar apreciatul actor a refuzat oferta, preferand sa-i dea replica Juliei Roberts in Eat, Pray, Love.
Nici Brolin n-a fost scutit de sacrificii: pentru a primi rolul, el a trebuit sa slabeasca 15 kilograme intr-o singura luna, hranindu-se numai cu fructe, legume si sucuri! In film o vom revedea si Susan Sarandon, in rolul mamei lui Jacob, dar vom avea prilejul sa-l intalnim, in cateva secvente doar, si pe Charlie Sheen, atunci cand personajul lui din Wall Street, Bud Fox, are o scurta discutie cu Gekko.
„Rechinii” de pe Wall Street, pe post de consultanti
Filmul a avut un buget de 70 de milioane dolari si se spera ca va aduce incasari de cel putin zece ori mai mari. Oricum, Stone si-a facut, ca de fiecare data, bine temele. Inainte de inceperea filmarilor, el a discutat, alaturi de Douglas, cu Samuel D. Waksal, fondatorul unei companii biofarmaceutice, care a stat cinci ani dupa gratii pentru fraude financiare. Pentru a-l ajuta pe LaBeouf sa cunoasca mai bine lumea Wall Street, regizorul l-a invitat pe tanarul actor la discutii cu agenti de bursa, pe marginea crah-ului financiar din 2008. De asemenea, a aranjat un dejun de lucru cu Nouriel Roubini, profesorul de economie de la Universitatea New York, care a prezis criza economica in care America avea sa fie tarata.
„Este o poveste tipic americana, iar modul cum Gekko reuseste sa se integreze intr-o lume total schimbata, dupa 22 de ani, va starni, desigur, curiozitatea spectatorului”, spune Stone. Interesant e faptul ca unul dintre scenaristi, Allan Loeb, este broker de bursa licentiat, acesta fiind si atuul care a dus la alegerea lui. A beneficiat de sfaturile si sugestiile catorva „rechini” de pe Wall Street, iar cuvintele lor au asigurat, sustine Loeb, „o acuratete terifianta” filmului. Pe de alta parte, Stone recunoaste ca a vrut sa demonstreze, o data in plus, hadosenia sistemului financiar, povestea spusa de el nefiind decat un pretext pentru asta. „Pana in 2008 am mai avut discutii legate de o eventuala reluare a temei din Wall Street, dar nefiind adept al continuarilor si serialelor, am refuzat sa ma implic. Socul economic produs insa in acel an mi-a dat de inteles ca am datoria sa fac acest film, pentru a arata coruptia, ipocrizia si mizeria morala care ii bantuie pe criminalii cu gulere albe care au ruinat economia mondiala”.
Discutand diferentele existente intre Wall Street si noua Wall Street, Money Never Sleeps, Stone spune ca „in primul film, Charlie Sheen este corupt de la bun inceput, dar gaseste puterea sa se smulga din ghearele viciului si sa urmeze drumul spre onestitate. In noul film, Shia si partenera lui, Carrey Mulligan, sunt niste idealisti si tocmai idealismul lor este amenintat”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii