Sunt numerosi factorii care influenteaza starea de sanatate a stomacului, cei mai agresivi fiind stresul, surmenajul, consumul de alcool, fumatul, condimentele de tot felul, unele medicamente de tipul aspirinei si sulfamidelor, alimentele prea fierbinti sau prea reci, consumul exagerat de hrana, mancatul in graba, alimentele greu de digerat sau insuficient pregatite, lipsa unui regim alimentar adecvat. Acestia sunt vinovati de iritarea mucoasei stomacului ce se traduce prin dureri, uneori violente, in zona substernala.
In general, simptomele variaza ca intensitate, iar periodicitatea lor depinde de fiecare organism in parte. Senzatia de greata, varsaturile, eructatiile, arsurile in capul pieptului, lipsa poftei de mancare pot intregi tabloul simptomatic. Fara indoiala ca durerea este un semnal de alarma al aparitiei si evolutiei unei probleme de sanatate la nivelul unui organ, in cazul de fata al stomacului. Evitarea stresului si respectarea catorva reguli de igiena ajuta la prevenirea altor episoade dureroase si chiar la vindecarea afectiunii raspunzatoare.
Recomandari:
– Luati masa pe cat se poate la ore fixe in fiecare zi. Evitati ca in timp ce mancati sa va enervati, sa cititi, sa priviti la televizor sau sa purtati discutii in contradictoriu.
– Mestecati indelung alimentele pentru a face mai usoara prelucrarea lor de catre stomac. Nu va supraincarcati stomacul; mai bine portii mici si numeroase (4-5 mese pe zi).
– Renuntati la fumat sau macar reduceti semnificativ numarul tigarilor fumate zilnic.
– Nu consumati bauturi alcoolice care irita stomacul si fiti ponderati in privinta bauturilor care contin cofeina.
– Sunt contraindicate condimentele (piper, ardei iute, mustarul etc.). De asemenea, nu consumati alimente prea fierbinti sau prea reci precum si alimentele prea tari, bogate in celuloza: fasole, mazare boabe, ceapa uscata, fructe cu coaja si samburi.
– Consumati numai paine alba, veche de o zi. Evitati alimentele conservate, preparatele cu rantasuri, ceapa prajita, maioneza, carnea grasa, mezelurile, dulciurile concentrate, ouale fierte tari
– Sunt recomandate carnea de vaca, de vitel, de pasare (bine fiarta sau bine fripta), pestele slab (stiuca, salau, biban), taitei cu lapte, gris cu lapte, branza de vaci, urda, cas dulce, telemea desarata, kefir, iaurt, supe crema de legume, soteuri, piureuri de legume, compoturi neindulcite.
– Zaharul si alimentele cu aditivi sintetici trebuie evitate, intrucat specialistii sunt de parere ca ele sunt responsabile, printre alte cauze, desigur, de numarul mare de cazuri de tulburari digestive, in principal ulcere si gastrite, semnalate in ultima vreme. De asemenea, s-a pus in evidenta faptul ca zaharul favorizeaza dezvoltarea bacteriei Helicobacter pilori, iar aditivii alimentari joaca un rol nociv, perturband intregul sistem digestiv. Persoanele cu predispozitie genetica pentru gastrita si ulcer, ori cele care sufera deja de aceste boli trebuie sa nu se atinga de zahar si de unele alimente cu aditivi artificiali.
MIHAELA VLAD
Comentarii