Forta, dinamism, grandoare si gratie, toate aceste atribute le are cascada. Ele o apropie dar o si separa de om. A fascinat si fascineaza pretutindeni pe glob. Spectaculoasa, in general, cascada ca reprezentare a omului, a fost prezenta pentru prima oara in panteonul mitologic al Chinei Antice, dand chip unui simbol ermetic al filozofiei zen. Coborarea tumultoasa a apei sugera efemeritatea, pusa in opozitie cu nemiscarea mareata a muntelui. Aceasta interpretare o gasim, de altfel, si in spatiul cultural greco-latin, pe cand in spiritualitatea africana, cascada intruchipeaza, de cele mai multe ori, puterea divina.
Cascada de Foc din Parcul Yosemite
Intreaga regiune Yosemite (Sierra Nevada, California), leagan al celor mai vechi indieni nord-americani, este o adevarata Gradina a Raiului, dominata de munti cu paduri seculare de sequoia, intrerupte, din loc in loc, de uriase domuri de granit. Vreme de mai bine de 4000 de ani, cascada din Parcul National Yosemite a fost venerata de indienii Miwok, care au identificat-o cu zeita fertilitatii. Mai toate cascadele sunt, in general, grandioase dar, Cascada de Foc din Parcul Yosemite este, de departe, un fenomen natural unic in lume. Fiind una dintre cele mai frumoase de pe intregul continent nord-american, ea este, cu adevarat speciala, timp de numai doua saptamani pe an
In aceasta perioada, cand conditiile atmosferice sunt potrivite, turistii care au norocul sa se afle acolo, se pot bucura de un spectacol unic: apa se transforma in… flacari. Aceasta minune se intampla, in general, in ultimele doua saptamani ale lunii februarie, atunci cand soarele straluceste deasupra Vaii Yosemite iar apa se scurge pe peretii muntelui de granit, dand nastere fenomenului numit cascada luminoasa. Cascada de Foc sau Coada Calului, cum i se mai spune, poate fi admirata, din pacate, destul de rar, deoarece norii si furtunile sunt comune in perioada de iarna, in California. Mare noroc trebuie sa ai ca sa fii acolo cand are loc acest spectacol unic in lume.
O cascada in… nori
Proiectul „Solar City Tower” va fi o mare surpriza pentru turistii si iubitorii de sport care vor vizita Rio de Janeiro cu ocazia Jocurile Olimpice din 2016. Acesta va fi, se pare, un turn-cascada, indeajuns de inalt pentru a strapunge norii. Localizat pe o insula artificiala, turnul va fi de fapt, nimic altceva, decat un ingenios sistem ecologic de folosire a energiei solare, care va alimenta spectaculoasa cascada, dar va produce si energia electrica necesara intregului Sat Olimpic. Caderea apei ce formeaza ingenioasa cascada, va asigura nevoia de electricitate, pe timpul noptii in Satul Olimpic. O cascada artificiala care va veni din… nori. Multe frumuseti naturale are Pamantul dar si multe le creeaza omul.
N. FLORIA
Comentarii