Refluxul gastro-esofagian este una dintre cele mai jenante suferinte gastrice, ce afecteaza deopotriva copii si varstnici. Afectiunea este data de de patrunderea in esofag a unei parti din continutul stomacului in esofag. Acest lichid acid provoaca o arsura care se resimte de la nivelul stomacului, urca spre piept si se termina in gura, prin senzatia de gust amar. Pirozisul (arsura) este simptomul caracteristic al refluxului, ce poate tine adesea loc de diagnostic. Manifestarile specifice pot surveni in orice moment al zilei, dar mai frecvent dupa o masa, mai ales noaptea. Simptomele sunt uneori putin evocatoare: tuse nocturna, dureri in capul pieptului sau chiar in piept. Diagnosticarea poate atunci necesita o fibroscopie sau o pH-metrie (inregistrarea aciditatii din esofag in 24 de ore).
Afectiunea este grava?
In marea majoritate a cazurilor, afectiunea nu are consecinte grave. Cand insa refluxul este sever, afecteaza serios calitatea vietii pacientului. Mai rar, poate provoca leziuni la nivelul esofagului (plagi, ulceratii ale mucoasei), determinand in timp aparitia unor complicatii: hemoragii, stramtarea esofagului sau leziuni precanceroase. Survenirea complicatiilor nu are nici o legatura cu intensitatea simptomelor.
Ce e de facut pentru a evita refluxul
Numeroase reguli igienico-dietetice sunt in mod traditional recomandate: evitarea bauturilor carbogazoase, a cafelei… Efectul acestora nu a fost cu adevarat demonstrat. In schimb, inaltarea patului in zona unde sta capul cu 10 cm este, cu adevarat, eficienta. Excesul ponderal este de asemenea un factor declansator si agravant, crescand riscul complicatiilor. Slabirea amelioreaza considerabil situatia. In fine, stresul creste perceptia durerii: nu neglijati activitatile relaxante, menite sa alunge stresul.
Ce tratamente sunt folosite?
Doua tipuri de tratamente sunt eficace:
– Pansamentele gastrice, alginatele, care pot fi cumparate de la farmacie fara reteta.
– Inhibitori care diminueaza secretia acida. In caz de dureri punctuale, acest tip de tratament poate fi prescris. Dar daca simptomele se insotesc de leziuni esofagiene detectate cu ocazia examenelor medicale specifice, tratamentul trebuie urmat pe termen lung, pentru a preveni complicatiile. O interventie chirurgicala poate fi propusa de asemenea pacientilor tineri, ca alternativa la un tratament medicamentos continuu.
Sunt necesare examene medicale complementare
Dupa varsta de 50 de ani, se recomanda efectuarea unei endoscopii pentru a elimina riscul complicatiilor. Consultati de asemenea medicul specialist daca pierdeti in greutate, inghititi cu greutate, sunteti anemici.
MIHAELA VLAD
Comentarii