Cu ocazia concertului cântaretei la Bucuresti am descoperit cât de tare se dau în vânt românii dupa Lady Gaga. Am descoperit asta dupa strigatele pline de admiratie a unor fete care voiau cu tot dinadinsul sa ne faca sa credem ca erau adevarate gâsculite: Gaga, Gaga, Gaga! tipau fetele care asteptau aparitia divei în fata hotelului în care a fost cazata si care uitasera brusc ca diva era si o Lady! Si chiar daca se spune ca Lady Gaga prefera doar capuccino, atunci când e vorba despre cafea, e bine de stiut ca aici românii lasa admiratia vana (inutila) la o parte si prefera cafeaua la ibric, dupa modelul transmis noua de vechile obiceiuri turcesti. Mai ales azi, când se remarca o expansiune a expresoarelor de cafea casnice care îti ofera posibilitatea de a-ti alege gustul si aroma de cafea dorite, la o oferta destul de diversa.
Dar cafeaua la ibric? Ehei, cafeaua la ibric, cine se poate compara cu ea, spun adevaratii cunoscatori. Asa ca, pentru a testa noile si vechile obiceiuri a fost realizat un sondaj pe tema pregatirii cafelei. Ei bine, asa am aflat ca românii, dându-i cu tifla lui Lady Gaga, înca prefera cafeaua la ibric si doar 11 la suta dintre consumatorii de cafea aleg sa cumpere expresoare de cafea cu capsule, conform unui sondajul realizat de TNS CSOP si transmis AGERPRES.
Potrivit cercetarii, în prezent, 3 din 4 români consuma cafea ambalata, în principal cafea macinata, preparata la ibric. Analizând profilul cumparatorilor de cafea comparativ cu cei care nu cumpara acest produs, autorii sondajului au realizat profilul cumparatorului de cafea ambalata, care este mai degraba o femeie decât un barbat, între 30 si 45 ani, casatorita, având un venit pe familie între 1500 si 3000 de lei.
Consumatorii de cafea prefera sa îsi înceapa ziua cu o cafea macinata servita acasa, înainte de a pleca la serviciu sau la scoala, dupa care aproape jumatate dintre ei prefera un „boost” de energie constând într-o cafea, cel mai adesea macinata, servita la locul de munca sau la scoala. Pentru o mai buna întelegere a comportamentului de consum, consumatorii au fost segmentati în consumatori „grei” si consumatori „mediu/usori”.
„Greii” reprezinta 90% din consumatorii de cafea, preferând cafeaua turceasca, preparata la ibric, cu care îsi încep ziua acasa sau la serviciu. Manifesta o puternica loialitate fata de marca preferata. Pe de alta parte, cei „mediu/ usori” sunt mai „vulnerabili” atunci când nu gasesc marca preferata în magazin, orientându-se catre marcile disponibile. Datele cercetarii mai arata ca, atât acasa cât si la serviciu/scoala, majoritatea românilor prefera sa consume cafea turceasca, la ibric. Aceasta este urmata de cafeaua la filtru, consumata preponderent la serviciu sau scoala.
În ceea ce priveste expresoarele, devenite în ultima vreme la moda, circa 7 la suta din totalul consumatorilor de cafea intervievati au declarat ca detin astfel de aparate. Exista si un segment de 11 la suta dintre consumatorii de cafea, care manifesta interes pentru a achizitiona un expresor cu capsule, în principal pentru o preparare mai rapida a cafelei, dar si pentru a obtine un gust deosebit fata de cafeaua consumata în prezent.
Consumatorii de cafea care declara ca intentioneaza sa achizitioneze un expresor cu capsule prefera în proportie mai mare sortimente de cafea precum espresso sau cafea 3 în 1. Problema cu expresoarele de cafea este pretul. Adica pentru a-ti oferi o placere, trebuie sa te utilezi si cu un aparat costisitor si parca nu face. De asemenea, cei care nu intentioneaza sa achizitioneze un expresor cu capsule invoca, în afara de pret, temerea ca metoda aceasta de preparare ar putea altera gustul cafelei, acesta fiind diferit de gustul cafelei preparate traditional.
Sondajul a fost realizat în perioada iunie-iulie 2013 la nivel national, în rândul populatiei de peste 18 ani din România, folosind un esantion de 1.125 de persoane, cu o marja de eroare de 2,9 la suta.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii