Cu toti am aflat, mai devreme sau mai târziu ca un vin bun, daca-l bei dintr-un pahar de plastic nu va avea buchetul si savoarea pe care o are când este servit dintr-un pahar de… cristal. Însa, dupa cum am aflat, dintr-un studiu publicat de Flavour Journal, gustul alimentelor poate fi schimbat de materialul si chiar forma tacâmurilor si al veselei pe care le folosim.
Aceste noi descoperiri, scoase la lumina de o echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford, se refera la trei aspecte ce trebuie avute în vedere când alegem tacâmurile folosite în fiecare zi. Este vorba despre: greutate, culoare si forma tacâmurilor si al veselei.
În privinta greutatii, oamenii de stiinta au folosit pentru testare mostre de iaurt. S-a constatat ca daca mâncam iaurtul cu o lingurita din plastic mai dur, adica e mai grea, iaurtul va fi perceput mai dulce, în timp ce atunci când vom folosi o lingurita dintr-un plastic mai putin tare, gustul va fi mai placut.
Culoarea. În functie de nuanta veselei în care sunt servite alimentele, gustul acestora va fi schimbat. De exemplu, aceiasi cercetatori, au demonstrat ca daca vom mânca pop-corn dintr-un bol albastru, vom percepe gustul mai sarat decât daca vom folosi un vas de culoare alba. Concluzia? Dupa cum sustin specialistii, daca mâncarea este de aceeasi culoare cu cea a farfuriilor din care mâncam, ne vom bucura de o senzatie gustativa mult mai placuta.
Tipul tacâmurilor. Mai sa fie! Daca veti degusta un anume fel de brânza si veti taia felia cu un cutit din plastic, veti avea senzatia ca aceasta este mult mai sarata decât atunci când o luati încet, cu o furculita de plastic, lingura sau scobitoare. Dar de ce sa punem pe masa doar plastic?! Într-un final al studiului, specialistii ne amintesc (pentru cei care nu stiau) ca pentru vin cele mai indicate pahare în care poate fi servit, sunt cele cu picior. În acest fel vinul nu se va încalzi atunci când tinem paharul în mâna.
Pentru vinul alb, trebuie folosite pahare cu cupa mai mica si putin alungita. Vinul alb, dupa cum se cunoaste, se bea rece, iar aceasta forma îi mentine o temperatura mai scazuta.
Paharele pentru vinul rosu este bine sa aiba o capacitate mai mare si deschizatura mai larga, deoarece vinul rosu are nevoie sa stea în contact cu aerul mai mult, fiind aromat. Se serveste la temperatura camerei.
Vinul rose, pentru a-i percepe aroma si dulceata, are nevoie de pahare în forma de lalea, cu dimensiuni asemanatoare celor în care servim vinul alb dar cu forma apropiata de cele folosite pentru vinul rosu.
Paharele, indiferent de culoarea vinului pe care-l consumam, trebuie sa fie transparente, fara model, culoare sau striatii. Numai asa vom aprecia adevarata culoare a vinului.
IOANA FLORIA
Comentarii