• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Triunghiul dragostei si al mortii

Triunghiul dragostei si al mortii

3 iulie 2014
in Blitz
A A

Cu o traducere autohtona deloc inspirata, The Two Faces of January (Triunghiul dragostei si al mortii), pe cand peste tot il gasim sub denumirea de „Cele doua fete ale lunii”, noua productie este un thriller romantic american scris si regizat de Hossein Amini, marcand si debutul regizoral al acestuia. Este vorba despre transpunerea pe ecran a romanului, aparut in 1964, al autoarei Patricia Highsmith, scenariul filmului pastrand titlul cartii si povestea, aproape identica. Romanul a avut ca protagonisti pe infractorul nord-american Chester MacFarland, sotia acestuia Colette si strainul Rydal, care calatoresc prin Grecia, fugind de aici dupa ce omoara accidental un politist.

Povestea unei calatorii

Nu este prima data cand o carte a Patriciei Highsmith este ecranizata. Chiar volumul de debut „Strangers on a Train”, aparut in 1950, a cunoscut mai multe ecranizari, cel mai bine fiind pus in evidenta de maestrul suspansului Alfred Hitchcoch in 1951. Actiunea filmului ce a avut de curand premiera, se petrece in anul 1962 cand un cuplu american, Chester MacFarland (personaj incredintat actorului Viggo Mortensen) si frumoasa lui sotie Colette (interpretata de Kirsten Dunst), pleaca intr-o excursie, la bordul unei ambarcatiuni, prin Canalul Corintului, dornici de-a vizita Grecia si Turcia. In timp ce vizitau Acropole din Atena, intalnesc un tanar american ce vorbeste limba greaca si lucreaza ca ghid turistic, Rydal (rol pe care-l joaca actorul Oscar Isaac).

Inteligent si pus pe capatuiala, tanarul Rydal este atras imediat de frumusetea lui Colette dar, in acelasi timp, il fascineaza bogatia sofisticatului si carismaticului Chester. Indragostit de Colette si incercand sa-l „usureze” de ceva bani pe sotul acesteia, Rydal accepta invitatia de-a lua cina impreuna la hotelul de lux unde cuplul american era cazat. Cand ajunge acolo, Chester il roaga, sau mai bine spus, il forteaza, sa mute impreuna corpul unui barbat ce parea a fi inconstient, acesta justificandu-se in fata lui Rydal, ca respectivul l-ar fi atacat. De aici, povestea incepe a se complica. Tanarul Rydal isi da seama, dupa mai multe evenimente urate care apar, si pe care le vei vedea in film, ca a intrat intr-un joc fara scapare. Cu toate astea, atractia tot mai puternica pentru vulnerabila Colette (asa se intampla cu sotiile mai tinere decat sotii bogati), il va face pe Chester sa devina gelos si chiar paranoic. Tensiunea dintre cei doi barbati creste si devine tot mai periculoasa. Astfel, calatoria din Grecia si Turcia se va incheia pe niste alei laturalnice din Marele Bazar al Istanbulului, avand un final dramatic.

Locatia si intrecerea dintre actori

 Filmarile s-au facut in Creta, Atena, Istanbul si in studiourile de film din Londra. Este bine de stiut ca Hossein Amini este un scenarist si regizor iraniano-britanic, nascut in Iran, pe 18 ianuarie 1966 si stabilit in Anglia, de la varsta de 11 ani, impreuna cu parintii. Recunoscut mai ales pentru scenariile adaptate dupa romane a caror actiune nu este lipsita de suspans, Amini a primit chiar si o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, la filmul The Wings of the Dove (1997) care s-a bazat pe romanul omonim scris de Henry James. Actrita Kirsten Dunst (n. 30 aprilie 1982, SUA), castigatoare in 2011 a premiului de interpretare la Festivalul de la Cannes pentru rolul din drama SF „Melancholia” si protagonista din „Triunghiul dragostei si al mortii”, se intrece pe sine, amplificand curiozitatea fanilor genului. Viggo Mortensen, intrat in pielea lui Chester MacFarland, Oscar Isaac (nascut in Guatemala, 5 ianuarie 1980, dar crescut in Florida), enigmaticul student Rydal Keener si Kirsten Dunst (Colette) formeaza un triunghi amoros, care, dupa cum afirma chiar regizorul, „este o poveste despre o dragoste muribunda si despre ce se intampla atunci cand epuizezi resursele de iubire pentru o persoana fata de care inca simti o anumita loialitate”. Cei trei actori condusi de bagheta regizorala a lui Hossein Amini, aduc pe marele ecran (intrat in cinematografele noastre la sfarsitul lunii mai, 2014), un film plin de mister, intorsaturi neasteptate, mult suspans si imagini frumoase.

Aprecieri pentru regizor

 „Un debut regizoral superior pentru un scenarist inteligent, cu stiinta de carte care ne ofera o drama de prima clasa cu multe suspansuri”, nota „Empire”. Aceeasi publicatie scria despre Amini: „Cunoscut cel mai bine ca scenarist, Amini exceleaza in transmiterea de tensiuni subtile, nerostite intre personaje. O alta publicatie „The Telegraph” remarca: „Filmul lui Amini este un thriller elegant si placut, un film cu precizie ordonata si de clasa”, iar The Hollywood Reporter puncta: „La prima sa calatorie in spatele camerei, Amini, britanicul-iranian, isi arata talentul sau la lucru cu actorii si detectarea modului in care acestia pot completa personajele literare. Scenariul lui este mai direct, dialogul mai putin rezervat”, pentru ca IndieWire sa aduca si o mica nuanta critica: „Debutul regizoral al lui Amini este o relaxare linistita si eleganta care sufera de o serie de neajunsuri…”.

IOANA FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

3 iulie 1423 – S-a nascut Ludovic al XI-lea al Frantei

Urmatorul Articol

Un inamic discret al cancerului

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Un inamic discret al cancerului

Frica de a abandona viciul

Secolul lui Pericle

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.