Nava care poate naviga atat la suprafata cat si in adancurile marilor si oceanelor, submarinul este de regula folosit in scopuri militare, pentru atacuri surprinzatoare. In scopuri civile, astfel de nave sunt numite „submersibile”. Secolul XIX a cunoscut o dezvoltare lenta dar sigura a submarinelor, iar progresul tehnic le-a permis sa fie arme letale chiar si in Primul Razboi Mondial.
Confruntari si distrugeri
Primul mare conflict in care s-au folosit submarinele a fost Razboiul Ruso-Japonez din 1904-1905. Rusia a utilizat o flotila de cinci aparate la 1 ianuarie 1905, pentru patrulare. La 29 aprilie 1905, japonezii au contraatacat cu torpiloare.
In Primul Razboi Mondial, submarinele au avut un impact special in confruntarile navale, mai ales in Batalia Atlanticului. La debutul conflagratiei, Germania dispunea de 20 de submarine gata de lupta. Erau de tipul U-19, cu motor diesel si cu raza de actiune autonoma de 8.000 de kilometri, la viteza de 16 km pe ora. Desi Marina Regala Britanica dispunea de 74 de aparate, nu toate erau pregatite de lupta la inceputul razboiului. Prima confruntare dintre submarinele germane si cele ale UK s-a desfasurat in august 1914. Intrucat in acea perioada nu existau tratate care sa reglementeze folosirea submarinelor in razboi, germanii au atacat si scufundat numeroase nave comerciale, in special pe cele care ofereau ajutoare de razboi aliatilor din Europa. Atacurile repetate asupra navelor americane a reprezentat unul din motivele pentru care SUA au intrat in razboi. In general, statisticile de profil ale Primului Razboi Mondial arata ca peste 5.000 de nave au fost scufundate de submarinele germane de tip „U”.
Inainte de debutul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Winston Churchill spunea: „…Ceea ce ma infricoseaza cu adevarat este problema submarinelor germane”. Si Churchill a avut dreptate, caci submarinele „U” au atacat aproape continuu navele care aprovizionau UK cu alimente si materiale de razboi din SUA si Canada. Superioritatea submarinelor germane era evidenta, dovada si datele oficiale inregistrate: peste 3.000 de nave ale aliatilor distruse. Insa, in cele din urma, bataliile navale au fost pierdute de „U”, si asta datorita punerii la punct a sistemului de decodificare („criptanaliza”) a telegramelor secrete germane. Dwight Eisenhower considera ca decriptarile au fost „decisive” pentru victoria aliatilor. Cu toate ca pentru americani submarinele reprezentau 2 la suta din forta navala, ele au distrus peste 30 la suta din flota japoneza de razboi si peste 60 la suta din cea comerciala. In total, in Pacific, US Navy a folosit 262 submarine de diverse tonaje si putere de foc.
Fortele romane
Romania a folosit opt submarine in cel de-al Doilea Razboi Mondial, din cele noua disponibile. Cele mai cunoscute sunt „Marsuinul”, „Delfinul” si „Rechinul”. Tara noastra a avut si „submarine-pitic” sau mini-submarine, de 15 metri lungime, cu 6-9 persoane la bord. In timpul razboiului, sase astfel de aparate au actionat in Marea Neagra contra URSS. In istoria dezvoltarii submarinelor este mentionat si numele inginerului roman Traian Teodorescu din Galati, care a brevetat un submersibil (1882), construit (?) la santierul naval Escher, Wyss et Co., de langa Zürich.
PAUL IOAN
Comentarii