Recent, la Humanitas Fiction, in colectia Raftul Denisei, a fost lansat volumul Quaresma, descifrator, semnat de marele poet portughez Fernando Pessoa. Acest volum reuneste pentru prima data, in limba romana, noua dintre nuvelele politiste ale scriitorului lusitan care se regasesc in editia realizata de Ana Maria Freitas si publicata la prestigioasa editura Assírio & Alvim din Lisabona. Sunt doar cativa ani de cand editorii portughezi au reusit sa descifreze, sa grupeze si sa publice majoritatea scrierilor politiste ale lui Fernando Pessoa.
Caci Pessoa a scris toata viata si proza politista, ceea ce este mai putin cunoscut. Iar apoi a creat un personaj demn de Panteonul unde si-au gasit locul detectivi celebri precum Sherlock Holmes, Hercule Poirot si Jules Maigret. E vorba despre doctorul portughez Abílio Fernandes Quaresma, un fel de intrupare a ratiunii pure ramas, evident, necunoscut, dar cu toate sansele de a face o stralucita cariera internationala postuma, ca mai toate scrierile din celebrul cufar pessoan. „El nu este «detectiv», este «descifrator», adica un rationalist spargator de enigme din viata reala, care desluseste in faptele banale grupate in jurul unei crime tot ceea ce nimeni altcineva nu reuseste sa vada. Simfonia deductiilor sale este adevaratul suspens al acestor nuvele politiste, pline de sugestii si de false piste prin care cititorul, antrenat si el in exercitiul descifrarilor, e invitat sa se rataceasca. I s-a spus detectiv metafizic, si nu doar fiindca, la un moment dat, recurge la Platon pentru lamurirea unei crime. Dar Quaresma este si un alter ego al lui Pessoa insusi, asa cum se voia sau se percepea el pe sine: un logician trist si destul de asocial, rece si mai degraba placid, alcoolic timid, victorios numai asupra unei vieti fictive din care el reuseste sa extraga palpitul viu al dezordinii”, dupa cum bine spune scriitorul Dinu Flamand.
Sa nu uitam, Fernando Pessoa este unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai secolului XX. Nascut in 1888 la Lisabona, isi petrece copilaria in Africa de Sud, la Durban, unde tatal sau vitreg fusese numit consul al Portugaliei. Aici, viitorul scriitor si-a facut studiile si a invatat engleza, una dintre limbile in care a scris ulterior.
In 1905 se intoarce la Lisabona, pe care n-o va mai parasi niciodata. In timpul vietii, i-au aparut semnate, cu numele propriu, doar cinci volume, dar la moartea scriitorului s-au gasit 27.543 de texte ramase in manuscris! Pessoa moare in 1935, an in care, pentru criticii literari si pentru cititori, se naste „cazul Pessoa”.
Iata si un scurt fragment semnat Pessoa: „Iata de ce mi-am asumat sarcina editoriala de a aduna, de peste tot de unde puteam sa le gasesc, toate cazurile enigmatice despre care am reusit sa aflu, in care modul de a rationa al doctorului Quaresma avusese rolul de Oedip in fata unui sfinx criminal. Iar in asta am fost cat se poate de prompt ajutat, cu o solicitudine pentru care le raman foarte recunoscator, de numerosi oameni, portughezi sau straini, carora m-am adresat ca sa obtin datele necesare la compilarea acestei opere. Am preferat ca fiecare in parte sa-si relateze personal «cazul» petrecut sub ochii lui si cu care experienta lui a avut un contact direct, asa cum mie imi revine personal sa povestesc ceea ce s-a produs in prezenta mea. Pana acum am reunit douasprezece episoade extraordinare din viata de rationalizator a doctorului Quaresma”.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii