Un studiu medical din Franta a generat moartea unei persoane si deteriorari ireversibile ale creierului in cazul altor trei, ca un memento despre pericolele medicamentelor. Studiul desfasurat de Biotrial, o firma de cercetari farmaceutice, a folosit voluntari sanatosi pentru a determina tolerabilitatea maxima a unui analgezic experimental. In schimbul participarii la testarea de doua saptamani, voluntarii au primit 1900 de euro fiecare. Cum alte doua persoane au fost spitalizate, iar toti cei sase participanti au luat medicamentul in doza maxima utilizata in studiu, rezultatul acestuia a fost descris ca fiind cea mai mare tragedie de acest gen care a avut loc vreodata in Franta.
Totusi, este semnificativ faptul ca mass-media a zugravit studiul in toate tilurile ca fiind pur si simplu prost facut. Aparent, acest cuvant a fost ales in mod deliberat pentru a da impresia ca acei cercetatori au facut o greseala si a prezenta medicamentele si studiile despre medicamente ca fiind sigure. Dar in realitate oribilul rezultat al experimentului francez nu este nici pe departe un incident izolat.
Studii ineficiente
Intr-un caz similar, sase voluntari tineri de sex barbatesc au suferit insuficiente ale organelor dupa ce au luat un imunostimulent experimental in cadrul unui studiu clinic desfasurat la Northwick Park Hospital din nord-vestul Londrei. Doi dintre ei au ajuns rapid in stare critica, unul si-a pierdut degetele de la maini si de la picioare, iar celalalt a fost informat mai tarziu ca se poate imbolnavi de cancer sau de boli autoimune, ca rezultat al ingerarii acelui medicament.
Toti barbatii, care au fost platiti cu 2000 lire sterline (2830 dolari) fiecare pentru participarea la studiu, au raportat dizabilitati pe termen lung ramase in urma acestuia. In declaratiile lor insa, Parexel si TeGenero, companiile farmaceutice producatoare ale medicamentului, au insistat ca au respectat toate cerintele de reglementare si au condus studiul conform protocoalelor obisnuite.
Practici mediatice rau-intentionate?
In mod clar, impresia pe care producatorii vor sa ne-o transmita este aceea ca studiile pe substantele lor chimice brevetate sunt desfasurate nu doar la cele mai inalte standarde clinice, ci si etice. Din nou insa, dovezile arata ca acest lucru este departe de adevar. Intr-un caz rau-intentionat, in 1996 Wall Street Journal a raportat despre compania farmaceutica Eli Lilly ca ar fi platit alcoolicii dintr-un adapost social pentru a participa la teste cu medicamente experimentale la Indianapolis.
Pretinzand ca subiectii testati sunt oameni care „vor sa fie de ajutor societatii”, Lilly le-a oferit cea mai mica doza zilnica dintre toate companiile din departamentul de testari de la acea vreme. In practica clinica, abordarea industriei farmaceutice a devenit atat de periculoasa pentru medicina, incat medicii conventionali, spitalele si tratamentele pe care le practica sunt aratate in Journal of the American Medical Association (JAMA) ca fiind cea de-a treia cauza a deceselor in SUA, depasita doar de decesele cauzate de boli cardiovasculare si cancer!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii