Stim, e nedrept, dar pana si „eternii juni primi” ai magicii lumi de celuloid imbatranesc. Brad Pitt nu mai e tanar, Johnny Depp parca nu mai are sclipirea sagalnica din „Piratii Caraibelor” si nici pe Keanu Reeves nu prea l-am mai vedea eschivandu-se atat de rapid din calea gloantelor ca-n primul Matrix. Pana si un gladiator care parea vesnic tanar, Russell Crowe, a pornit pe drumul spre senectute, implinind chiar azi 52 de ani – asa ca nu va asteptati sa-l mai vedeti vreodata luptandu-se in arena. Despre acest foarte talentat actor, care, din pacate, nu a fost folosit de regizori la adevarata lui valoare, fiind adesea distribuit in pelicule mai facile, dar aducatoare de multi bani, va vom prezenta azi, la aniversarea lui, cateva lucruri mai putin stiute.
– Nascut la Wellington, in Noua Zeelanda, pe 7 aprilie 1964, Crowe provine dintr-o straveche familie, cu ramificatii englezesti, scotiene, irlandeze, germane, norvegiene, suedeze si galeze, dar a avut si o strabunica Maori!
– Este nascut in aceeasi zi si aceeasi luna cu un alt „luptator” celebru – Jackie Chan.
– Verii sai primari, Martin si Jeff Crowe, au fost capitani ai echipei nationale de cricket ai Noii Zeelande.
– Cand avea 4 ani, familia lui s-a mutat in Australia, unde bunica lui, producatoarea unui serial de comedie la o televiziune locala, l-a angajat pe Russell sa spuna cateva replici intr-un episod.
– La 10 ani si-a pierdut un dinte din fata pe cand juca rugby. Abia cand avea 26 de ani, regizorul George Ogilvie i-a platit din propriul buzunar un implant stomatologic, pentru ca Crowe sa afiseze un suras hollywoodian in filmul acestuia, „The Crossing”.
– La 14 ani, familia a revenit in Noua Zeelanda, unde Russell a intrat la liceu, abandonand insa studiile dupa doi ani, pentru a se dedica total carierei actoricesti.
– Este si un foarte talentat cantaret, evoluand pe scena sub pseudonimul Russ Le Roq, cu care a inregistrat mai multe melodii devenite hituri in Noua Zeelanda, printre care si una intitulata „I want to be like Marlon Brando”. Ca o ironie a sortii, peste ani, in 2013, avea sa joace rolul lui Jor-El, tatal lui Superman, rol jucat si de Brando, in 1978.
– La 21 de ani a revenit in Australia, pentru a deveni actor, dar, negasind de lucru, timp de 6 luni a cantat in strada, traind din banii agonisiti astfel.
– Filmul care l-a adus in atentia criticii a fost „Romper Stomper”, care i-a adus premiul Australian Film Institute pentru cel mai bun actor.
– Ajuns la Hollywood, a devenit rapid o revelatie, fiind nominalizat la Oscar de trei ori si castigand o data.
– Este renumit pentru actele sale de caritate – a donat, de pilda, 200.000 de dolari pentru construirea unei piscine pentru elevii unei scoli gimnaziale din Nana Glen, Australia, in 2005. Intr-un alt rand, a oferit 50.000 de dolari pentru tratamentul unui copil muscat de un sarpe veninos, in Australia.
– In 2010 a renuntat la fumat, „pentru sanatatea copiilor”, dupa ce a marturisit ca timp de 36 de ani fumase si pana la 60 de tigari pe zi!
– A avut o relatie tumultuoasa, incepand din 1989, cu cantareata australiana Danielle Spencer. Cei doi s-au casatorit in 2003, au doi copii, dar s-au separat in 2013.
– Desi nu este cetatean australian, chipul lui a aparut pe o serie de timbre emise in Australia sub titulatura „Legendele ecranului”, alaturi de ale actorilor australieni Geoffrey Rush, Cate Blanchett si Nicole Kidman.
– In martie 2001, agentii FBI i-au asigurat protectia speciala la decernarea premiilor Oscar, dupa ce primisera informatii ca reteaua al-Qaida ar fi vrut sa-l rapeasca, in cadrul unui act de „terorism cultural”.
– Este un mare fan al echipei de rugby a Noii Zeelande, celebra „All Blacks”.
– A invatat sa cante la vioara pentru rolul sau din „Master and Commander”, deoarece personajul sau, capitanul Jack Aubrey, canta la acest instrument de cateva ori pe parcursul filmului.
– Dupa ce a terminat de filmat „Gladiator”, a intreprins, cu un grup de prieteni, o calatorie de 7.000 km in jurul Australiei, pe motociclete.
– A fost implicat in mai multe altercatii, din cauza firii lui violente, intr-una dintre ele lovind cu telefonul in cap receptionerul unui hotel din New York. Atunci, Crowe a fost arestat si eliberat pe cautiune, ulterior platind victimei o suma cu multe zerouri, pentru ca aceasta sa-si retraga plangerea.
– Are o ferma de 200 de hectare, la o distanta de sapte ore de mers de Sydney, Australia.
– Prin testament, a cerut ca dupa moartea lui, creierul sa fie oferit unei institutii stiintifice din Australia, pentru cercetari medicale.
GABRIEL TUDOR
Comentarii