Nu prea ne trage inima sa le culegem si sa le consumam, pentru un motiv mai degraba estetic: fructele coapte, desi moi, dulci si savuroase, pateaza! Dudul, un arbore care poarta si denumirea de agud (astazi in foarte putine zone ale tarii se mai formeaza plantatii, iar de multe ori scopul de baza este de fapt hranirea viermilor de matase cu frunzele lui), este binecunoscut si in fitoterapie pentru efectele benefice ale organelor sale vegetale. Partile vegetale utilizate in medicina naturista sunt: frunzele tinere, fara petiol, care se recolteaza in lunile mai-iunie, fructele mature si proaspete si scoarta ramurilor tinere, recoltata primavara.
Frunzele au efecte antidiabetice, antidiareice, astringente, hipoglicemiante. Fructele coapte au proprietati diuretice, laxative, depurative, antiscorbutice, alcalinizante, sudorifice, tonice, racoritoare. Fructele necoapte au proprietati astringente si antidiareice.
Ceaiul din frunze de dud este o solutie si pentru persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus (se folosesc doar frunzele uscate). Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de planta la 250 de ml de apa clocotita. Se consuma dupa fiecare masa, iar pentru un gust si mai placut poate fi indulcit cu miere, care chiar poate sa potenteze efectele preparatului.
Frunzele actioneaza in prevenirea si combaterea urmatoarelor boli: – diaree, diabet zaharat, gastrite hiperacide, ulcer gastric si duodenal, boli de ficat, enterite acute; – afectiuni pulmonare, tuse, gripa raceala, angina; – astenie, nevroze, insomnii; – distrofii ale miocardului, hipertensiune arteriala; – tulburari metabolice, obezitate; – variola, rujeola; – afectiuni ale gatului, stomatite, faringite, afte bucale. De asemenea, fructele coapte sunt eficiente contra scorbutului, in diateza hemoragica si in constipatie.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii