Avantaj financiar major pentru producatori, pericol de imbolnavire major pentru consumatori. Cam astfel am putea rezuma ideea de baza prezentata in continuare. Introdusi pe piata alimentara pentru dublarea productiei, hormonii de crestere sunt substante date animalelor pentru a lua in greutate mult mai repede decat in mod obisnuit. Dar, desi sunt o adevarata mana cereasca pentru producatori, acestia devin sursa de boli grave pentru consumatori, creand un lant de efecte secundare inca de la varste fragede. Pubertate precoce, cancer digestiv, cancer de san, cancer de prostata sau obezitate.
Acestea sunt principalele efecte – de-a dreptul dezastruoase – pe care hormonii de crestere din alimentele comercializate pe piata le au asupra organismului uman. Procesul utilizarii lor este unul speculat la maximum in industria alimentara, atat pentru animale, cat si pentru vegetale. Lovitura e primita in plin de consumatori atunci cand in farfuriile lor ajung alimente pline de astfel de substante. Iar oamenii ajung si ei in cabinetele medicale cu o serie de boli grave, enumerate mai sus. Cel putin la fel de grav, in cazul copiilor intervine pubertatea precoce, la fete apare menstruatia la varste foarte mici, apare supraponderalitatea si poate fi afectata tiroida. Unul dintre hormonii de crestere utilizati mai ales la animale este estrogenul, cel care declanseaza toate dereglarile hormonale la copii si adolescenti. De aici apar pubertatea precoce, celulita la varste foarte mici, o crestere rapida in greutate etc.
Carnea rosie si laptele integral contin grasimi saturate care cresc riscul aparitiei bolilor de inima, explica medicii. Ei sustin ca obiceiul consumatorilor de a-si umple cosul de cumparaturi cu mezeluri este la fel de daunator. Aceasta, deoarece astfel de alimente contin aditivi alimentari care induc dependenta.
Unul dintre cei mai utilizati aditivi este glutamatul de sodiu, o substanta care imita perfect gustul condimentelor naturale si care provoaca adictie. El este utilizat in alimentele procesate care sunt produse din carne de calitate inferioara. In plus, grasimea si pielita din care sunt realizate aceste produse confera doar o falsa senzatie de satietate, fara a acoperi valoarea nutritionala de care organismul are nevoie. Din pacate insa, efectele consumului de alimente ce contin hormoni de crestere nu se opresc aici. Pe langa substantele amintite, carnea poate contine si antibiotice care nu sunt eliminate din organismul animalelor si care ajung, prin consum, si in organismul uman.
Utilizarea antibioticelor in productia alimentara dezvolta rezistenta la antibiotice a consumatorilor. Din acest punct de vedere, pericolul cel mai mare este acela ca, ajunsi in situatia in care au nevoie de un tratament de acest fel, pacientii nu mai raspund la el. In asemenea cazuri, medicii trebuie sa experimenteze mai multe tipuri de tratamente care sa ajute la insanatosire. Pe lista alimentelor care contin toate substantele sus-mentionate se numara si preparatele de tip fast-food.
Medicii sustin ca acestea nu fac altceva decat sa ingrase si sa priveze organismul de proteine si glucide sanatoase care sa sustina energia organismului. Asadar, mare grija cand va lasa gura apa cand umblati cu caruciorul de cumparaturi printre rafturile din supermarketuri supraincarcate cu de-ale gurii: s-ar putea sa nimeriti un aliment savuros, dar care sa va puna la pamant sanatatea!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii