În ziua de 28 aprilie 1969, presedintele Charles de Gaulle a anuntat natiunea ca renunta la continuarea exercitarii functiei de presedinte al Frantei. Generalul dorise sa câstige referendumul propus de el, conform caruia trebuia sa se produca o reforma a Senatului si conducerilor locale. El promisese ca daca va fi învins, va pleca din functie. Si s-a tinut de cuvânt, caci împotriva reformei au votat peste 52 la suta din votanti.
Generalul Charles de Gaulle avea 79 de ani la acea data. Una dintre cele mai prestigioase porecle de care se bucurase acesta fusese „Omul de la 18 iunie 1940”. Este vorba despre cuvântarea pe care o rostise catre poporul francez la BBC Londra, chemând francezii la rezistenta împotriva Germaniei naziste si guvernului de la Vichy. Lui de Gaulle i s-a permis sa vorbeasca la BBC, în pofida faptului ca guvernul britanic se opusese, însa avusese sprijinul lui Winston Churchill. Se stie chiar ca guvernul de la Londra îl chemase pentru un discurs patriotic pe ministrul de interne Georges Mandel, dar acesta, un inamic al nazistilor, nu a dorit sa-si paraseasca nici o zi tara.
Charles de Gaulle a devenit presedintele Frantei la 8 ianuarie 1959, post pe care-l va parasi cu onoare prin demisie. Cea de-a Cincea Republica Franceza a fost proclamata odata cu acceptarea Constitutiei din 1958, prin referendum. Se încheia atunci a Patra Republica Franceza, care fusese inaugurata în 1946. Poporul francez fusese de acord cu proiectul de Constitutie elaborat de Charles de Gaulle, prin care presedintele capata puteri mai mari decât în republica precedenta.
Printre principalele obiective ale presedintelui de Gaulle a fost ridicarea Frantei la rangul de putere nucleara. În 1960, „Hexagonul” a devenit a patra putere nucleara a lumii. În 1966, Franta se retrage din structurile militare ale NATO. De asemenea, de Gaulle a încercat sa „calmeze” Razboiul rece”, facând o vizita la Moscova în 1964. El considera comunismul un fenomen trecator. Peste ani, urma sa se dovedeasca faptul ca generalul avusese dreptate.
PAUL IOAN
Comentarii