Aparute, in societatile primitive, ca o forma de evidentiere si de intimidare a dusmanilor, tatuajele au fost multa vreme considerate, in epoca moderna, apanajul unor categorii umane aflate la marginea societatii, pentru ca, in secolul al XX-lea, ele sa devina o moda printre tineri. Poate parea curios, dar tatuajele au devenit, si nu de ieri, de alaltaieri, chiar si elemente importante in filme, avand o simbolistica aparte, definitorie pentru peliculele respective, precum vom incerca sa demonstram in randurile care urmeaza.
Omul Ilustrat (1969)
Inspirat de colectia de povestiri a scriitorului Ray Bradbury, filmul il are ca protagonist pe Carl (magistral interpretat de Rod Steiger), un barbat care a fost tatuat pe tot corpul de o vrajitoare tiganca venita din viitor cu un adevarat cod, vorbind despre o planeta locuita din galaxie, despre realitatea virtuala si despre sfarsitul lumii. Carl rataceste, insotit de un caine, prin lume, dar este considerat un paria si nimeni nu vrea sa-i asculte profetiile… ilustrate.
Noaptea vanatorului (1955)
Astazi, sunt foarte la moda tatuajele facute pe falangele degetelor, dar in anii 50, cand Charles Laughton regiza thrillerul „Noaptea vanatorului”, ideea de a „dota” personajul principal cu un asemenea tatuaj a parut publicului american scandaloasa. Mai ales ca personajul era un fost preot, transformat in… criminal in serie si jucat foarte bine de Robert Mitchum. Tatuajele sale – „Love” (Iubire) si „Hate” (Ura) reflecta dihotomia dintre convingerile religioase si violentele sale actiuni contra femeilor, actiuni carora nu li se poate opune.
Papillon (1973)
In rolul personajului lui Henri „Papillon” Charriere, Steve McQueen a facut, poate, cel mai bun rol al sau. Ca si fluturele care ii este tatuat pe piept, Papillon vrea sa zboare din inchisoarea unde a fost aruncat pe nedrept. Fluturele simbolizeaza, asadar, libertatea suprema – pentru ca, spre deosebire de pasari, el nu poate fi tinut nici in colivie. Iar Papillon reuseste, intrucatva, sa se ridice la inaltimea tatuajului, saltul lui de pe o stanca, direct in valurile marii, reprezentand un adevarat zbor catre libertate.
Piratii din Caraibe: Blestemul Perlei Negre (2003)
Chiar si cu papagalul de pe umar si cu carligul ce-i tine loc de brat, un pirat nu e pirat pe deplin daca nu are si tatuaje. Iar capitanul Jack Sparrow (simpaticul Johnny Depp) are asa ceva: doar ca tatuajul nu reprezinta o vrabie (sparrow), ci o randunica, adica simbolul, in lumea marinareasca, al unui om care a depasit zece mii de kilometri strabatuti pe oceanele lumii. Interesant e faptul ca, dupa terminarea filmului, Depp a cerut sa i se faca un tatuaj permanent cu o randunica, dar cu o exceptie – pasarea zboara in directie inversa celei din film, iar sub ea este trecut numele fiului actorului, Jack.
Harry Potter: Prizonierul din Azbakan (2004)
Desi scriitoarea J.K. Rowling, autoarea indragitului personaj Harry Potter, nu a pomenit, in cartile sale, despre tatuaje, regizorul Alfonso Cuaron a venit cu ideea de a justifica intemnitarea lui Sirius Black, vrajitorul interpretat de Gary Oldman, prin tatuajele magice pe care acesta le are pe trup, tatuaje ce reprezinta un cod secret. Printre modelele existente intalnim tot felul de glife misterioase si de rune de inspiratie nordica, oferind personajului o alura enigmatica binevenita in contextul actiunii filmului.
Fata cu un dragon tatuat (2011)
Romanul omonim, scris de suedezul Stieg Larrson, a fost o revelatie, dar nici filmul nu se lasa mai prejos. Suspans, actiune, intriga bine dozata, totul in jurul disparitiei inexplicabile a unei femei, in urma cu patru decenii. Cel care vrea sa rezolve misterul este un jurnalist uns cu toate alifiile (Daniel Craig, nimeni altul decat cel mai recent James Bond), care e ajutat de o hackerita bizara, Lisbeth Salander (Rooney Mara). Tatuajul impresionant pe care aceasta il poarta pe spate se vrea o reactie de protest si non-conformism fata de ipocrizia societatii, o tentativa a lui Lisbeth de a-si lua in stapanire propriul trup, pe care altii ar vrea sa i-l controleze.
GABRIEL TUDOR
Comentarii