De obicei, avansarea in varsta, cand am trecut de 50-60 de ani, o asociem cu boli tot mai multe si mai greu de vindecat si invers: odata ce ajungem sa fim asaltati de diverse afectiuni, ne paste gandul ca acestea sunt semne de batranete. Totusi, semne ca ridurile, unghiile fragile sau caderea parului nu pot fi puse intotdeauna in seama imbatranirii. Exista destul de multe cazuri in care aceste semne tradeaza boli grave precum, diabet, cancer sau obezitate.
Picioarele umflate sunt o consecinta a infectiilor, entorselor sau a unei tensiuni crescute. Obezitatea, graviditatea si anumite medicamente pot, de asemenea, sa duca la retinerea apei in extremitati. Gleznele inflamate sunt insa si un indiciu al insuficientei cardiace, pentru ca inima se chinuie sa pompeze sange in tot corpul, arata specialistul Molly M. Roberts, de la Institutul de Sanatate din San Francisco si presedintele Asociatiei Americane Holistice.
Ochii obositi si incercanati sunt, de regula, semnul unei nopti albe, dar daca v-ati odihnit suficient, ar putea fi vorba despre o alergie cauzata de sare.
Pielea uscata nu prevesteste nimic rau daca ni se trage de la o plimbare in frig sau de la un dus prea fierbinte. Totusi, in alte cazuri este semnul unor probleme serioase de sanatate de la hipotiroidism, pana la diabet si tulburari alimentare. Ateroscleroza, adica ingustarea arterelor care duc la inima, afecteaza si ea aspectul pielii, in special pe picioare si brate, a caror piele devine uscata din cauza lipsei de oxigen.
In unele afectiuni endocrine, pielea poate sa isi schimbe consistenta, gradul de hidratare, stratul lipidic, sau sa isi schimbe culoarea. In afectiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic), pielea poate deveni „grasa”, la fel si parul, in afectiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscata si pergamentoasa, rece, sau umeda si calda, in afectiuni ale suprarenalelor si hipofizei poate sa isi schimbe culoarea sau consistenta etc.
Culoarea pielii si consistenta se modifica in boli cardiovasculare, in unele boli pulmonare etc. In multe situatii putem considera pielea ca un „termometru” al starii generale a organismului.
Cel mai frecvent insa, mancarimea si uscaciunea pielii se datoreaza unor greseli de igiena, spalarea prea des cu sapun delipidant sau cu produse usor abrazive, si neutilizarea uleiului sau laptelui de corp emolient dupa dus sau baie.
Pilozitatea in exces este, cu siguranta, jenanta, dar mai grav decat atat, poate ascunde o afectiune cat se poate de serioasa: sindromul ovarelor polichistice la femei. Peste 70% din cele care au aceasta boala au si hirsutism (par in exces pe fata, piept, maini).
Ridurile sunt inevitabile. Totusi, sunt si unul dintre semnele osteoporozei. Studii recente asociaza ridurile cu deteriorarea oaselor la femeile care inca nu au atins menopauza.
Caderea parului este rezultatul stresului, a schimbarilor hormonale sau a medicatiei, insa cateva teste de sange pot scoate la iveala o tiroida hiperactiva.
Buzele crapate spun multe despre sanatatea ta, mai ales atunci cand uscaciunea apare in coltul gurii. Poate fi vorba despre o infectie sau chiar sindromul Sjögren, o afectiune a sistemului imunitar.
Petele de piele intunecata nu sunt semnul murdariei, ci al unei afectiuni mai putin cunoscute („Acanthosis nigricans”), comuna bolnavilor de diabet, obezilor sau cancerosilor.
Unghiile fragile, roase si decolorate arata prezenta unei afectiuni de piele, precum psoriazisul sau alopecia, care duce la caderea parului.
Cand albul ochilor devine galben, bolile ficatului, ca hepatita si ciroza pot fi de vina.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii