Pe numele sau adevarat, in araba, Abu al-Walid Muhammad ibn Ahmad ibn Muhammad ibn Rushd, dar mai cunoscut ca Ibn Rushd sau, in latina medievala, Averroes, acest filosof islamic a integrat ca nimeni altul traditiile islamice in gandirea clasica greaca.
S-a nascut la Cordoba, in Spania, intr-o distinsa familie de juristi. Veritabil polimat, a incercat sa patrunda toate tainele cunoasterii, specializandu-se in domenii diverse, de la filosofie la matematica si de la medicina la astronomie. Numit judecator al orasului Cordoba – functie detinuta candva si de bunicul sau – s-a facut apreciat de suveranii Almoravizi prin intelepciunea sa, prin perfecta cunoastere a legilor islamice si prin spiritul de dreptate.
Dupa moartea filosofului Ibn Tufayl, Averroes a fost angajat ca medic personal al califului de Cordoba, Abu Yakub Yusuf, in 1182. Prima lui lucrare a fost Kulliyat (Tratat de medicina generala), scrisa intre 1162 si 1169. Intre 1169 si 1195, Averroes a scris o serie de comentarii la majoritatea operelor lui Aristotel (de exemplu Organon, De anima, Physica, Metaphysica, De partibus animalium, Parva naturalia, Meteorologica, Rhetorica, Poetica si Etica Nicomahica). Politica lui Aristotel i-a fost inaccesibila lui Averroes.
Toate comentariile lui Averroes sunt incorporate in versiunea latina a lucrarilor complete ale lui Aristotel. Acestea exista in traducerea originala araba sau ebraica sau in ambele limbi, iar unele dintre aceste traduceri servesc in locul originalelor arabe, pierdute; de exemplu, comentariile importante despre Etica Nicomahica a lui Aristotel si despre Republica lui Platon.
Comentariile lui Averroes au exercitat o influenta considerabila asupra filosofiei si stiintei, in secolele urmatoare. Mintea sa clara si patrunzatoare i-a permis sa prezinte in mod competent gandirea lui Aristotel si sa adauge considerabil intelegerea sa.
Decedat la Marrakesh, in Maroc, in decembrie 1198, a fost ingropat initial in Africa de Nord, dar ulterior ramasitele sale pamantesti au fost reinhumate la Cordoba.
GABRIEL TUDOR
Comentarii