• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Gestionarea modificarilor hormonale

Gestionarea modificarilor hormonale

23 mai 2022
in Consultatii fara plata
A A

Fiecare om parcurge la o anumita varsta o serie de transformari foarte marcante pentru intregul organism, la femei procesul fiind mai accentuat decat la barbati. Vorbim despre perioada premergatoare menopauzei, aceasta din urma venind in continuare cu stari deseori mai greu de suportat.

 Mai pe inteles, sa spunem ca ziua merge bine, pana cand dintr-o data va treziti trista, nervoasa ori plangand fara niciun motiv intemeiat; e ca si cum nu ratiunea, ci emotiile va controleaza. Ce se intampla?

Semnale nedureroase, dar epuizante

 Perimenopauza se refera la o perioada de tranzitie catre menopauza, in care corpul unei femei se indreapta catre infertilitate permanenta, ovarele producand treptat mai putin estrogen (principalul hormon feminin).

 Procesul incepe la varste diferite, dar semnele si simptomele, cum ar fi neregularitatile menstruale, pot incepe sa devina vizibile in jurul varstei de 40 de ani si uneori chiar la aproximativ 35 de ani. Totul dureaza circa un an, iar de-a lungul anilor, scade-rea nivelurilor de estrogen se accelereaza si apar simptome cum ar fi bufeurile, oboseala, scaderea apetitului sexual si uscaciunea vaginala.

 Totusi, nu doar menopauza afecteaza starea femeii, ci chiar si schimbarea anotimpului poate perturba echilibrul hormonilor din corpul sau, facand-o sa se simta lipsita de vitalitate. Nivelurile hormonale se pot modifica sezonier, iar in acest sens studiile sugereaza modificari ale functiei tiroidei in functie de anotimp.

 Toamna, numerosi oameni au un dezechilibru hormonal, dar in ultimul timp, tot mai multi pacienti raporteaza scaderi de dispozitie pe parcursul anului. Primavara tinde sa fie o perioada in care starea de spirit se imbunatateste pe masura ce zilele devin mai lungi si caldura verii se apropie. Faptul ca oamenii au de obicei mai mult acces la lumina soarelui inseamna ca pielea poate produce mai multa Vitamina D, esentiala pentru echilibrarea hormonala.

Sugestii de echilibrare

 Daca aveti un dezechilibru hormonal, exista tratamente de reechilibrare si imbunatatire a starii de spirit si cresterea nivelului de energie: terapia de substitutie hormonala (HRT) si terapia de substitutie hormonala bioidentica. Totodata, medicii ofera cateva sfaturi de stil de viata pentru a gestiona in mod natural schimbarile.

 – Dieta sanatoasa, echilibrata. Consumul alimentelor procesate si zaharoase poate afecta hormonii, ducand la indispozitie drastica. Este ideal a se manca minimum cinci fructe si legume pe zi, precum si hrana gatita acasa, pentru a inlocui necesarul nutritiv de la cele dintai. Se recomanda sa reduceti sau sa eliminati drojdia, care poate face rau hormonilor.

 – Dormiti mai mult. Somnul influenteaza nivelul mai multor hormoni, inclusiv al celor doi care controleaza senzatia de foame si de satietate. Leptina transmite creierului mesajul ca ati mancat suficient, dar fara somn suficient creierul produce grelina, care, dimpotriva, stimuleaza apetitul.

 Lipsa somnului e legata si de hormonii care afecteaza nivelul de stres, starea de spirit poate scadea, iar simptomele neplacute se amplifica. Evitarea timpului petrecut „pe ecran” inainte de culcare ajuta la un somn de calitate (ecranele care emit lumina albastra intarzie eliberarea melatoninei). Si camera intunecata poate ajuta, deoarece intunericul determina glanda pineala sa inceapa sa produca melatonina, in timp ce lumina face ca aceasta productie sa inceteze. De asemenea, e bine sa evitati zaharul si cofeina seara, deoarece pot avea impact negativ asupra somnului.

 – Evitarea exceselor fizice. Este de la sine inteles ca exercitiul ne mentine sanatosi, dar excesul poate provoca un nivel scazut de progesteron (hormonul care calmeaza si va face sa va simtiti aproape de ceilalti). De fiecare data cand va impingeti corpul la limita, ritmul cardiac creste si declanseaza un raspuns la stres.

 Daca sunteti sanatos, acesta poate fi un lucru pozitiv, dar atunci cand exercitiile fizice devin excesive, corpul isi pierde capaci-tatea de a se recupera si de a produ-ce suficienta energie si pot rezulta dezechilibre hormonale. Deci – moderatie!

 – Reduceti nivelul de stres. Stresul determina organismul sa elibereze cortizol, care e produs de glandele suprarenale si de adrenalina. Prea mult stres determina organismul sa produca un exces de cortizol, ducand la dezechilibru hormonal. Practici precum yoga, meditatia, mersul pe jos sau chiar pictura sau alte distractii artistice pot fi de ajutor.

 – Mai putin alcool. Alcoolul interfereaza cu echilibrul hormonal natural, influentand nivelul zaharului din sange si afectand negativ starea de spirit. Multe persoane au o proasta dispozitie in ziua de dupa excesul de alcool. Pentru adulti se recomanda nu mai mult de 14 unitati pe saptamana, repartizate pe minimum trei zile (circa sase pahare medii de vin sau sase halbe de bere).

 – Mancare suficienta. Daca nu mancati suficiente alimente hranitoare, concentratiile de hormoni tiroidieni si sexuali din corp scad, ceea ce duce la dezechilibru hormonal, si, pe termen lung, la osteoporoza.

 Aportul zilnic ideal de calorii variaza foarte mult in functie de varsta, sex si nivel de activitate. Se recomanda un aport mediu de 2.000 de calorii pe zi pentru femei si de 2.500 pentru barbati.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Petre Stoica, un memorialist sensibil

Urmatorul Articol

Cele sapte cetati de aur

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Cele sapte cetati de aur

Premonitii despre patologia puterii

Efes - oras istoric

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.