• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Premonitii despre patologia puterii

Premonitii despre patologia puterii

23 mai 2022
in Amprente ale spiritualitatii
A A

O copilarie petrecuta intre uimirea intalnirii cu miracolele cotidiene si visele izvorate din fantasme viclene, sangele de „teuton” provenind de la bunica din partea mamei, o framantare a primelor varste, pline de bucurii neinchipuite, dar si de impactul cu o realitate derutanta si nemiloasa.

 Astfel au fost cei dintai ani din viata celui care a devenit ulterior un adevarat monstru sacru al picturii romanesti, cunoscut sub numele de Corneliu Baba. Ispitit, la modul sublim, sa exploreze miezul tainic al acestei arte de priceperea maiastra a tatalui sau in a se juca, efectiv, cu vopselurile sau in a face doar din carbune o adevarata paleta de nuante diferite, baiatul inca nestiutor in ale lumii a evadat o vreme in universul divin de melodios al strunelor viorii, insa nu-mai pentru a fi readus catre sevalet de acelasi parinte oarecum vizionar, acesta intuind talentul fabulos ce se cerea a fi dezghiocat din spiritul, mintea si bratul fiului sau.

 Mult mai tarziu, spre apusul existentei sale, maestrul penelului avea sa scrie, din celula unei solitudini categoric nemeritate, pe care insa si-a asumat-o cu stoi-cism: „Uneori, am senzatia stranie a reintoarcerii in timp si a perpetuei inuti-litati. La nouazeci de ani nu te mai intrebi unde iti este locul. Langa cei tineri, pe care ii auzi venind, nu ai ce cauta. In marsul fortat al generatiilor de mijloc, nu te poti gasi. Langa cei batrani locul e pustiu, unde au fost ei nu mai e nimeni.”

 Corneliu Baba avea sa plece catre alte taramuri la numai un an si zece zile dupa ce isi rotunjise noua decenii de viata. Am selectat vorbele de mai sus ale maestrului, deoarece ele pot simboliza destul de exact una dintre temele cele mai tulburatoare, mai profunde si mai dureroase ale intregii sale creatii plastice: regele ajuns un biet batran decrepit, regele nebun devenit propriul sau bufon.

 Avand in vedere perioada in care magistralul sau proiect a prins forma – incepand din anul 1985 –, se poate spune ca acesta a reprezentat si un act de curaj din partea artistului, care nu a ezitat sa realizeze o disectie („vivisectie plastica”!) a epocii respective, cand cultul personalitatii era pregnant, acea monstruoasa constructie la care au contribuit din plin, scriitori si artisti plastici. Caci regele din tablourile lui Corneliu Baba nu este o persoana anume, ci un personaj, un gen de efigie a ideii de putere care mutileaza fiinta umana pana la dezumanizare si distrugere ireversibila.

 Puterea care imbolnaveste mintea, spiritul si interrelationarea dezastruoasa cu tot ce inseamna lumea civilizata, aceasta poate fi starea suveranului con-siderat candva „unsul lui Dumnezeu” pe pamant, dar cazut din iluzoriile sale inalturi in nisipurile miscatoare ale existentei repede trecatoare.

 O stare ce poate fi numita, foarte posibil fara teama de a gresi, cu sintagma: „patologia puterii”. In acest stadiu, transfigurarea-desfigurarea trupeasca ramane doar simbolul imediat vizibil al caderii, esenta si alunecarea alegorica spre neant petrecandu-se in interiorul personajului.

 Viziunea artistului roman evoca, in stilul sau perfect definit, perspectiva unuia dintre artistii plastici pe care i-a declarat model al sau (alaturi de El Greco, Van Gogh, Grigorescu si Tonitza) – Francisco Goya, autorul „Capriciilor” ori poate si mai semnificativ in contextul de fata, al asa-numitelor „Picturi negre”, dintre care se detaseaza terifiantul „Saturn devorandu-si propriul fiu”.

 La regele lui Corneliu Baba nu vorbim insa despre obsesia maladiva a puterii ori despre teama extrema ca si-ar putea-o pierde, ci efectiv despre ratacirea fizica a unui individ uman care are, de fapt, in primul rand, mintile ratacite. Ceea ce, prin extensie, evoca acea apetenta pentru detinerea puterii supreme asupra semenilor, pana dincolo de capatul vietii si al lumii.

 Este dificil de spus daca pictorul a fost fascinat sau oripilat de una dintre imaginile definitorii ale conditiei umane, regasita in feluritele ipostaze ale „regelui nebun”, pe care il transforma astfel in postura tragica, evocatoare a vorbelor Ecclesiastului: „(…) totul este desertaciune si goana dupa vant”.

 Cert este ca pana si in variatiunile temei, Corneliu Baba introduce sugestii de ordin figurativ, cromatic, decorativ ori accesorii, care par a ne tine o lectie de etica si modestie, de piosenie si resemnare in fata adevarului nemasluit. Regele nu poarta intotdeauna coroana ce-i indica statutul oficial, dar iluzoriu de muritor. Atunci cand nu se afla cazut in postura unei ultime rugaciuni (o varianta il prezinta chiar lipsit de vesminte si insemne), regele nu merge, ci se furiseaza intr-un decor nedefinit, poate pe langa ziduri mucegaite, poate sunt peretii intunecati ai unui tunel, poate falduri de negura dintre taramuri necunoscute.

 Ocazional, singurul insotitor al regelui nebun este un caine – fie o compa-ratie directa intre conditia pierduta a marelui suveran si cea umila a unui animal slujitor al omului decazut, fie o ultima dovada de credinta, care insa nu vine din partea omului…

 Probabil ca, in zilele sale de pe urma, artistul Corneliu Baba ar fi descoperit sensul translucid al vietii noastre pamantesti, sugerat de picturile sale din aceasta perioada.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Cele sapte cetati de aur

Urmatorul Articol

Efes – oras istoric

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Durau

1 aprilie 2025

Dat fiind ca doar cu câteva zile în urma, pe 25 martie,...

Urmatorul Articol

Efes - oras istoric

Oboseala vizuala

Siesta si... memoria

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.