• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Secretul celui mai mare trofeu

Secretul celui mai mare trofeu

30 septembrie 2004
in Glob
A A

          În urma cu ceva timp, în ziarul „Crisana” din Oradea au aparut câteva amanunte „picante” legate de fostul „prim vânator al tarii”. Una dintre aceste curiozitati este ceea ce putina lume stie, si anume faptul ca fostul presedinte al tarii, Nicolae Ceausescu, era singurul om al „epocii de aur” care avea voie sa împuste ursi în România! Normal ca în aceasta calitate a fost si primul detinator al unui trofeu de urs.

          În urma cu ceva timp, în ziarul „Crisana” din Oradea au aparut câteva amanunte „picante” legate de fostul „prim vânator al tarii”. Una dintre aceste curiozitati este ceea ce putina lume stie, si anume faptul ca fostul presedinte al tarii, Nicolae Ceausescu, era singurul om al „epocii de aur” care avea voie sa împuste ursi în România! Normal ca în aceasta calitate a fost si primul detinator al unui trofeu de urs. Mai mult decât atât, Ceausescu, pe lânga alte opt trofee de vânatoare deosebite, detine si cel mai mare trofeu de urs brun din Europa.
          
          Trofeul cu care Ceausescu a obtinut recordul european este un urs brun crescut la Gradina Zoologica din Oradea, pâna în anul 1976. La începutul anilor 1970, a fost adus, aici, un urs imens de la Circul Globus. Acestuia i s-a alaturat o femela adusa din Carpatii Occidentali. Din împerecherea celor doi au rezultat cei mai mari ursi care au existat în România în ultimii 100 de ani, cu care s-a încercat repopularea zonelor împadurite din Bihor si, implicit, cresterea taliei ursilor de aici. Între 1974 si 1976, au fost facute trei repopulari, prima cu doi ursi, a doua cu o femela si a treia cu trei masculi. Nici una dintre repopulari nu a dat rezultate, tocmai pentru ca ursii erau obisnuiti sa fie hraniti si nu au reusit sa se adapteze vietii din munti. În anul 1976, ursii au fost readusi la Gradina Zoologica din Oradea, de unde trei au fost, apoi, transportati la Ocolul Silvic din Brasov. Alti doi au fost transportati la Buftea, unde au participat la filmarile unei pelicule de lung metraj. Ultimul exemplar, care era si cel mai mare, nu a putut fi prins decât cu greu, timp în care ursul a facut ravagii în aceea perioada, în statiunea Stâna de Vale, unde a atacat chiar si câtiva turisti. Dupa ce s-a reusit prinderea lui, a fost adus la Gradina Zoologica din Oradea. Fiind un exemplar imens, la initiativa lui Ceausescu, a fost hranit foarte bine, astfel ca, în scurt timp, a ajuns la niste dimensiuni de invidiat. Apoi, în ziua unei vânatori prezidentiale, ursul a fost împuscat de un functionar al Inspectoratului Silvic si imediat dupa aceea plasat în padure, exact în calea pustii lui Ceausescu. Era anul 1976. Dincolo de acest „secret”, la care nimeni n-a avut acces pâna acum, ramâne constatarea ca trebuie sa fie mare tristete în viata unui vânator, fie el si singurul din tara, sa nu poata vâna cu adevarat cel mai mare urs din Europa! Sa mai adaugam ca trofeul din Oradea, de 28 de ani, ramâne în România. Progeniturile giganticului urs se mai afla înca la Gradina Zoologica din Oradea, unul dintre ei ucigându-l, în urma cu doi ani, pe unul dintre îngrijitori. Pe de alta parte, cele mai bune trofee de vânatoare din lume ale speciei, atât la craniu cât si la blana, au fost recoltate în România. Recordul mondial la blanuri este detinut de un trofeu de 687,79 puncte, recoltat în 1983, iar la craniu recordul mondial este de 69,47 puncte si a fost recoltat in 1994. Cele mai valoroase 10 blanuri de urs brun din lume sunt din România, iar din primele 10 cranii, 5 au fost recoltate aici. Ultima vânatoare
          Cea din urma descindere vânatoreasca a lui Ceausescu în Maramures a avut loc pe 29 martie 1989, pe Valea Tisei. Atunci, cel care avea sa fie împuscat pe 25 decembrie, a împuscat trei ursi cu numele Balzac, Petreus si Nebunu’. Era Ceausescu un vânator atât de neînfricat, atât de mester în arta vânatorii? Unul dintre cei care au organizat ultima vânatoare, fostul brigadier Ioan Ionut, îsi aminteste „calitatile primului vânator al tarii”. Conform spuselor lui, Nicolae Ceausescu împusca ursii dintr-un observator complet protejat, de la o distanta de câteva zeci de metri. Prada era obisnuita sa vina sa manânce. Se stia chiar si ora la care ursii apareau în zona. Mai mult, pentru a reduce la zero riscul unei ratari, Ceausescu executa vânatul folosind o pusca cu luneta, un „Winchester”, model 70 Magnum, calibru 375 in., primita din partea firmei „Central Data Corporation” pe 17 aprilie 1978!
          Asta a fost. Azi, bucuria unei vânatori autentice la ursi poate fi traita si de pasionatii de acest sport de la noi. Efectivul de ursi e mare, ba dupa unele surse, el creste an de an, asta poate si din cauza unui numar tot mai mic de vânatori de ursi. Nu ca oamenilor le-ar fi frica, dar pentru a obtine o autorizatie „la ursi” ai nevoie de 500 euro, iar daca mai ai si norocul sa vânezi ceva, suma se ridica la 1.000 euro.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Afinata

Urmatorul Articol

Supa de mazare

Articole Similare

Glob

Colectie neobisnuita

14 iulie 2025

Arheologii care efectueaza sapaturi în perimetrul unui vechi fort roman de lânga...

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Urmatorul Articol

Supa de mazare

Supa crema de mere

Muschi de mânzat in sos de vin, la cuptor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.