• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » De la Potaissa la Turda

De la Potaissa la Turda

12 mai 2025
in Blitz
A A

Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie (UMFST) din Târgu Mures au inaugurat expozitia itineranta „De la Potaissa la Turda. Abordari contemporane în arheologia urbana”, prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST – Piata Victoriei, Nr.14, Târgu Mures.

„Expozitia reuneste aici 417 piese, deoarece avem un tezaur monetar bogat medieval, rezultatul a 10 ani. Am zis ca mergem pe o decada de descoperiri arheologice din zona Potaissa si am încercat sa promovam si sa valorificam corect, sa punem într-o lumina buna fiecare piesa pentru public, pentru publicul stiintific, dar si pentru publicul larg, printr-un continut accesibil, placut si usor de digerat. Chiar daca este probabil un continut mai bogat, mai elaborat pe panouri sau în etichete, este mai mai simplificat (…). Mi-am dorit, din punct de vedere al conceptului, sa fie ceva mare, adica sa umple sala, deoarece suntem într-o cladire istorica, de o alta înaltime fata de sediile contemporane. Sa fie o expozitie mare, pe masura descoperirilor, dar si o expozitie care sa poata sa fie itineranta si adaptata unor spatii, pentru ca nu stim niciodata în ce spatii ajunge. Si într-adevar a fost o provocare, recunosc, a fost o provocare sa ne adaptam aici, pentru ca volumul încaperii a fost destul de diferit fata de ce am avut noi, dar cred ca am reusit sa pastram esenta expozitiei si a circuitului de vizitare”, a declarat reprezentanta Muzeului de Istorie din Turda, Brândusa Bungardean.

Muzeograful Paul Chiorean, cercetator arheolog la Muzeul de Istorie Turda, a aratat ca patrimoniul Turda este reprezentativ pentru zona Transilvaniei.

„Acest lucru special poate fi observat si din înscrierea pe lista patrimoniului UNESCO în 2024 a castrului legionar. Totodata, ne-am dorit sa ne delimitam de elementul militar foarte prezent în trecut, pentru ca orasul si asezarea civila nu sunt foarte bine cunoscute. Vreau sa pun accentul pe toate tipurile de cercetari realizate, care au îmbogatit patrimoniul cultural mobil al orasului. Cercetarile sistematice, dar si cele preventive derulate în centrul actual al orasului Turda au implicat studenti din cadrul universitatii, iar acum pot sa vada roadele muncii lor”, a declarat arheologul.

Pe lânga artefactele reprezentative, expozitia include si o brosura în care sunt prezentate edificii descoperite prin cercetarile recente.

Expozitia de la Târgu Mures poate fi vizitata pâna pe 14 iunie 2025, pe baza unei programari prealabile la adresa de e-mail: expoturda@ umfst.ro.

Ghidajele vor fi facute de studentii programului de studii Istorie, masteranzii programului de studii Istorie si Turism Cultural, Facultatea de Stiinte si Litere „Petru Maior”, si cadrele didactice.

Iarmaroc si negot din Bucurestii de odinioara

O incursiune în istoria târgurilor si pietelor Capitalei, expozitia tematica „Iarmaroc si negot din Bucurestii de odinioara” s-a deschis la Palatul Sutu (Bd. Ion C. Bratianu, Nr. 2, Sector 3).

„Prin acest proiect expozitional, Muzeul Municipiului Bucuresti aduce în atentia publicului atât atmosfera târgurilor, cât si importanta pietelor din Bucuresti mentionate, prin expunerea unor documente, fotografii, litografii, dar si a altor obiecte care creioneaza aspecte ale unor activitati culturale din vremuri apuse. Vizitatorii vor putea descoperi câteva repere istorice legate de târgurile si pietele organizate în Bucurestii de odinioara”, informeaza Agerpres.

În urbea bucuresteana au existat mai multe piete care s-au numit initial „târguri”, precum „Târgul de Jos”, „Târgul de Sus”, denumite astfel dupa asezarea lor în raport cu Curtea Domneasca si care s-au contopit formând „Târgul Dinlauntru”, în interiorul orasului. Acesta a devenit cel mai activ si bogat centru comercial, având o functiune productiva si locativa, precum si un numar mare de pravalii ce erau închiriate. „Târgul Cucului”, amplasat lânga Biserica Sf. Gheorghe-Nou, era axat pe comertul cu alimente, înregistrând un volum al tranzactiilor mai mic în comparatie cu târgul principal.

Format în prima parte a secolului al XVII-lea, pe fondul intensificarii schimburilor comerciale, „Târgul de Afara” (din afara orasului) a devenit cea mai importanta piata din aceasta zona, destinata în special comertului cu marfuri care nu puteau fi introduse în oras, precum cereale, vite sau lemne, un loc unde se întâlneau negustorii localnici cu cei veniti din alte zone ale tarii.

În „Târgul de Afara”, în virtutea statutului sau de loc public, aveau loc executiile celor condamnati la moarte. „Târgul Mosilor”, un loc de aprovizionare speciala pentru obiceiurile legate de comemorarea colectiva a mosilor si stramosilor, se desfasura pe actuala locatie a Pietii Obor.

Târgurile care se organizau în Bucuresti si nu numai erau singura modalitate de a iesi din comunitate, de a întâlni oamenii din diverse zone ale tarii, de a reuni structuri sociale si etnii diferite, înlesnind si favorizând atât un schimb economic, cât si un schimb de informatii mestesugaresti care se transmiteau direct.

De-a lungul timpului, târgurile si pietele din Bucuresti au devenit importante noduri culturale si economice în care oamenii se strâng pentru a vinde si a cumpara marfuri, a socializa si a experimenta traditii locale.

Expozitia poate fi vizitata pâna pe 26 octombrie de miercuri pâna duminica, în intervalul orar 10.00-18.00.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Cum prevenim deshidratarea?

Urmatorul Articol

Dupa-amiaza de câine

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Dupa-amiaza de câine

8 mai 1884 – S-a nascut Harry S. Truman, presedinte al SUA

Tema: „ANA/ANNA”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.