Desi nu figureaza printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afectiune de temut. Daca la inceput se manifesta doar prin incovoierea spatelui, cu timpul pot aparea complicatii tot mai invalidante, cum este de exemplu fractura de col femural. Vestea buna este ca osteoporoza este o boala tratabila. Desi apare cu precadere la varstnici si la femei, dupa menopauza, osteoporoza poate afecta ambele sexe la orice varsta. Osteoporoza este supranumita si hotul tacut pentru ca poate slabi oasele timp de ani de zile, fara sa fie detectata.
Factori de risc
– Sexul feminin – de patru ori mai multe femei decat barbati sufera de osteoporoza.
– Osteoporoza afecteaza si alti membri ai familiei – boala are si o componenta ereditara.
– Aveti o constitutie subtire – aceasta inseamna ca oasele dumneavoastra au de la bun inceput o densitate mai mica.
– Intreruperi ale ciclului menstrual – osteoporoza afecteaza foarte adesea femei aflate in postmenopauza, dar riscul creste chiar si in situatia unor boli sau exercitii fizice foarte intense care intrerup temporar ciclul menstrual.
– Interventii chirurgicale – gastrectomii (inlaturarea unei portiuni din stomac) sau histerectomii totale.
– Fumatul pare sa blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar alcoolul poate bloca absorbtia calciului si reduce cresterea osoasa. Fie ca doriti sa preveniti aparitia osteoporozei sau sa opriti evolutia ei, sfatul este acelasi: hraniti-va corect si pastrati-va forma fizica.
Alimentatia
Aportul de calciu este foarte important pentru prevenirea si stoparea osteoporozei. Osul pierdut nu mai poate fi recuperat oricat s-ar creste aportul de calciu. Pentru persoanele adulte se recomanda un aport de circa 1000 mg calciu/zi, iar pentru barbatii trecuti de 65 de ani si pentru femeile in postmenopauza 1500 mg/zi. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este o sursa buna de calciu, dar exista si produse vegetale bogate in calciu – de exemplu cerealele integrale, semintele, legumele de culoare verde inchis (broccoli). Daca dieta este saraca in calciu, se poate folosi un supliment.
Expunerea la soare este necesara pentru formarea vitaminei D la nivelul pielii. Aceasta vitamina creste absorbtia calciului din intestin. In intervalul martie-noiembrie, o expunere de 15 minute a pielii fetei si mainilor de 3-4 ori/saptamana este suficienta pentru a obtine intregul necesar de vitamina D. In schimb, in perioada noiembrie-martie, in tara noastra lumina solara este prea slaba pentru a acoperi necesarul. Avand in vedere ca vitamina D se gaseste numai in alimente de origine animala, in acest interval aportul din aceasta vitamina va fi asigurat fie din produse lactate (un pahar de lapte degresat asigura 50% din necesarul zilnic), fie din suplimente vitaminice.
Exercitiul fizic regulat ajuta la mentinerea densitatii osoase si in plus intareste sistemul muscular si scade astfel riscul caderilor. Desi nu exista o reteta buna pentru toata lumea, exista cateva reguli generale. De exemplu, mersul pe jos, urcarea scarilor, chiar si simpla ridicare din pat si statul in picioare cateva ore pe zi. Inotul este mai putin eficient, dar e oricum mai bun decat nimic. Daca suferiti deja de osteoporoza, nu efectuati exercitii care cresc riscul de fractura. Evitati exercitiile care suprasolicita coloana vertebrala, cum este gimnastica aerobica intensa, saritul cu coarda sau joggingul. Nu faceti nici genuflexiuni, exercitii de flexie a trunchiului pe coapse sau alte exercitii care arcuiesc spatele. Evitati si saritul pe saltele elastice, exercitiile pe suprafete alunecoase pentru a evita caderile. Evitati miscarea de aductie la nivelul picioarelor, intrucat ea poate duce la fracturarea unui col femural slabit.
Tratamentul hormonal si medicamentos
Se folosesc mai multe medicamente pentru tratamentul sau prevenirea osteoporozei. Numai medicul poate decide daca in cazul dumneavoastra este sau nu nevoie de unul sau altul din aceste medicamente.
* * *
In incheiere, trebuie sa precizam ca osteoporoza slabeste oasele si acestea se fractureaza mult mai usor. Este bine sa prevenim caderile ce ne pot provoca nedorite fracturi si sa preintampinam aceste situatii fiind atenti la tot ce este in jurul nostru; controlandu-ne auzul si vederea, daca nu ne putem bizui pe ele; avand grija sa purtam o imbracaminte, dar mai ales o incaltaminte adecvata; iluminand cat mai bine locuinta si daca avem probleme cu echilibrul este bine sa nu ezitam sa ne folosim de un baston. Daca totusi accidentul s-a produs, trebuie sa chemati imediat medicul in ajutor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii