Nu va ganditi la niste vulpi ce ar putea sa zboare. Este vorba despre liliecii gigantici care traiesc in zonele tropicale. Pentru cei ce se ocupa de viata liliecilor, aceasta lume pare interesanta si plina de mister. Liliecii sulitari sau liliecii cu nas sulita, periodic, formeaza triburi, alcatuite exclusiv din femele, care declanseaza adevarate „razboaie” intre ele. Fiecare trib este alcatuit din aproximativ 25 de femele neinrudite, dar care traiesc impreuna multi ani de-a randul. Oameni de stiinta ai Behavioral Ecology and Sociology au studiat comportamentul acestor femele-lilieci si au fost surprinsi de agresivitatea dintre triburi.
Luptele dintre liliecii-femele
Femelele liliac sulitar din acelasi trib sunt preocupate de construirea cuiburilor, de cautarea hranei si zboara sa salveze, atunci cand sunt in pericol, puii alteia. Datorita rivalitatii dintre triburi, femelele incearca sa captureze si chiar sa ucida puii triburilor vecine. Kirsten Bohn de la Universitatea A&M, din Texas sustine ca „au fost surprinsi de agresiunea adultilor indreptata catre puii altor grupuri sociale. Descoperirea noastra a scos in evidenta o societate foarte complexa care este organizata in grupuri ce se razboiesc intre ele”. Pentru a observa comportamentul acestor vietuitoare, oamenii de stiinta au facut sute de vizite in Pestera Guanapo, din nordul Trinidadului, Indiile de Vest.
Ei ai descoperit ca intr-o camera de aproape 10 mp traiesc peste 400 de femele liliac si formeaza in jur de 20 grupuri sociale. Cercetatorii credeau ca exista o cooperare intre grupuri. Au constatat insa cu mare surprindere ca viata nu se desfasoara deloc in liniste si pace. Triburile se lupta intre ele, pe viata si pe moarte. Bohn si colegii sai de la Universitatea din Maryland, SUA, prin studiile efectuate, au demonstrat si faptul ca unele din triburi raman impreuna chiar timp de 16 ani, construindu-si cuiburi in aceeasi formatie, an dupa an.
Testosteronul „vinovat” de atractia femelelor
O echipa de cercetatori condusa de profesorul Stephan Klose din cadrul Universitatii din Ulm si-a dedicat mult timp studiului privind comportamentul vulpilor zburatoare cu capul cenusiu, acea specie de lilieci giganti care populeaza zonele inundabile din nordul Australiei, ce se hranesc cu fructe si traiesc in colonii de peste 20.000 de exemplare.
Ei au constatat ca daca nivelul testosteronului din sangele masculilor este ridicat, acestia atrag un numar mare de femele in jurul lor. La finalul studiului, profesorul Klose declara: „Am tinut masculi in captivitate timp de trei zile, perioada in care le-am recoltat mostre de sange pentru a determina nivelurile hormonului testosteronului. Dupa aceste testari am eliberat toti masculii in colonii si i-am studiat in continuare. Spre surpriza noastra, in timpul perioadei de imperechere, masculii cu un nivel crescut al testosteronului aveau cele mai mari haremuri, femelele fiind instinctiv atrase de acestia”.
Dar nu toti liliecii au aceste capacitati. Multe dintre specii au ajuns sa fie ocrotite si conservate. „Noaptea europeana a liliecilor” organizata de peste 10 ani in 30 de tari europene, printre care si Romania, semnatare ale Acordului privind Conservarea Liliecilor in Europa (EUROBATS), si-a propus sa atraga atentia publicului larg asupra situatiei ingrijoratoare in care se afla aceasta specie.
N. FLORIA
Comentarii