Grigorie al V-lea al Constantinopolului a fost Patriarh Ecumenic al Constantinopolului în perioadele 1797-1798, 1806-1808 si 1818-1821. Gheorghe Angelopoulos s-a nascut în Dimitsana, a studiat la Atena timp de doi ani începând cu 1756, apoi s-a mutat la Smyrna pentru înca cinci ani de studiu.
Tuns în monahism cu numele „Grigorie” la manastirea din Strofades, a studiat apoi la Scoala Patmiada. Întorcându-se la Smyrna, a fost hirotonit diacon de catre mitropolitul Procopius al Constantinopolului. În 1797, Sfântul Sinod l-a ales pe Grigorie al V-lea ca Patriarh al Constantinopolului, la demisia lui Gerasimus al III-lea al Constantinopolului.
În anul urmator, Grigorie al V-lea a fost exilat din functia de patriarh si trimis la Manastirea Iviron de pe Muntele Athos. La 23 septembrie 1806, Sfântul Sinod l-a ales ca patriarh pentru a doua oara. A fost exilat din nou în 1808. De data aceasta fiind trimis mai întâi în Insulele Printilor, iar mai târziu la Muntele Athos.
Pe 14 decembrie 1818, Sfântul Sinod l-a ales pe Grigorie al V-lea patriarh pentru a treia oara. La începutul Razboiului de Independenta al Greciei, în calitate de etnarh al milletului ortodox, Grigorie al V-lea a fost învinuit de sultanul otoman Mahmud al II-lea pentru incapacitatea sa de a reprima revolta greaca.
Aceasta în ciuda faptului ca Grigorie al V-lea condamnase activitatile revolutionare grecesti pentru a-i proteja pe grecii din Constantinopol de astfel de represalii din partea turcilor otomani.
Imediat dupa celebrarea Liturghiei de Pasti din 10 aprilie 1821, Grigorie al V-lea a fost acostat de otomani si, înca în vesminte liturgice complete, a fost scos din Catedrala Patriarhala si linsat, cadavrul sau fiind lasat timp de doua zile pe poarta principala a complexului Patriarhiei, totul din porunca sultanului.
Potrivit mai multor relatari, dupa moartea lui Grigorie al V-lea, trupul sau, împreuna cu cele ale altor prelati executati, a fost predat evreilor din oras, care l-au târât pe strazi si l-au aruncat în mare.
În timpul noptii, cadavrul lui Grigorie al V-lea a fost recuperat de marinarii greci, care l-au adus la Odessa. Trupul lui Grigorie al V-lea fiind în cele din urma îngropat în Catedrala Mitropolitana din Atena. El a fost proclamat în rândul sfintilor de catre Biserica Ortodoxa Greaca la data de 10 aprilie 1921.
GABRIEL TUDOR
Comentarii