Dupa semnarea Armistitiului de dupa Primul Razboi Mondial, la 11 noiembrie 1918, in ianuarie 1919 au inceput negocierile, iar la 28 iunie 1919 (exact la cinci ani de la asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand) s-a semnat Tratatul de la Versailles (unul dintre tratatele care au stabilit incetarea starii de razboi). La 21 octombrie 1919 a fost inregistrat la Liga Natiunilor, iar la 10 ianuarie 1920 intra in vigoare. La negocierile din Paris au luat parte 27 de natiuni si 70 de delegati. Lucrarile au fost conduse de "cei cinci mari victoriosi": Marea Britanie (UK), Franta, SUA, Italia si Japonia. Treptat, au ramas la discutii "cei trei mari": UK, Franta si SUA, respectiv, David Lloyd George, Georges Clemenceau si Woodrow Wilson. Rezultatul a fost numit "nefericitul compromis", iar Franta a fost acuzata de "prea multa lacomie".
In esenta, prin tratat se stipulau urmatoarele: Germania accepta responsabilitatea razboiului (alaturi de Austria si Ungaria, conform tratatelor de la St. Germain-en-Laye si Trianon) si se obliga la: dezarmare si control sever asupra efectivelor permise (se interzic submarinele, gazele toxice etc.), substantiale concesii teritoriale, plata unor uriase reparatii de razboi. Astfel, suma totala datorata a fost de 442 miliarde dolari SUA la nivelul anului 2012 (132 miliarde marci 1920). Mai multi ani, carbunele din bazinul Saar a ajuns la Franta, Belgia si Italia. Trebuie subliniat ca datoriile de razboi ale Germaniei s-au finalizat abia in 2010!
Costisitoarele clauze contra Germaniei nu au slabit prea mult acea tara si odata cu venirea lui Hitler la putere (1933), dorinta de revansa s-a manifestat foarte aprig. Tot acest tratat il considera pe kaiserul Wilhelm al II-lea "criminal de razboi" pentru "mari ofense aduse moralitatii internationale". Kaiserul s-a exilat in Olanda si a murit in 1941.
PAUL IOAN
Comentarii