J. Edgar Hoover a fost „eminenta cenusie” a guvernelor SUA, timp de aproape cinci decenii, veghind la siguranta Americii in timpul Prohibitiei, marii crize economice, celui de-al doilea razboi mondial, razboiului din Coreea, razboiul rece si a celui din Vietnam. Hoover a fost un Fouche al secolului XX, ale carui metode neortodoxe erau insa privite cu simpatie de publicul american.
Expert in santaje si intrigi, el a fost acuzat, dupa moarte, ca s-ar fi aflat in spatele multor afaceri dubioase care au zguduit America, inclusiv in asasinarea presedintelui Kennedy. Absolvind la 22 de ani, in 1917, Dreptul, la Universitatea George Washington, Hoover a fost angajat la Departamentul Justitiei si, din 1921, a devenit adjunctul sefului Biroului de Investigatii. Peste trei ani, procurorul general il va numi in fruntea acestei institutii, care avea doar 650 de angajati, dintre care 441 de agenti speciali.
Gratie succeselor obtinute in lupta contra crimei organizate, atributiile Biroului au fost largite iar Hoover s-a implicat profund in transformarea acestuia intr-o institutie moderna, punand, printre altele, bazele cele mai mari baze de amprente din lume. Criticii sai spun insa ca Hoover si-a depasit atributiile si, vazand peste tot spioni si provocatori comunisti, a initiat o ampla actiune de spionaj, luand in vizor zeci de mii de persoane care erau filate peste tot.
Intrigat de decizia Curtii Supreme de a limita puterile Departamentului Justitiei in privinta urmaririi posibililor „agenti comunisti”, Hoover a pus la punct in nume propriu un program secret de destabilizare a numeroase partide si grupuri – Partidul Comunist American, Panterele Negre, asociatia lui Martin Luther King, Ku Klux Klan, generand un climat de instabilitate si nesiguranta fara precedent. Implicarea lui in moartea presedintelui Kennedy ramane un mister, ca si multe alte aspecte din activitatea lui Hoover, care a luat cu el in mormant o multime de secrete de nedezvaluit…
GABRIEL TUDOR
Comentarii