Poate cel mai important inventator din istoria omenirii, prin prisma importantei realizarilor sale, americanul Thomas Alva Edison a fost insa si o personalitate deosebit de controversata. Nascut la Milan, in statul Ohio, si-a petrecut copilaria in Michigan si, desi avea probleme serioase cu auzul, a devenit operator de telegraf in 1863. In acest domeniu s-au manifestat si primele sale inventii, desi primul brevet l-a obtinut pentru un dispozitiv electromagnetic de inregistrat voturi, la 28 octombrie 1868. Experimenteaza, in 1872, un sistem telegrafic de tip duplex, prin care se transmit simultan, pe acelasi fir, doua telegrame in sensuri opuse.
Numit de presa „magicianul din Menlo Park”, Edison a fost un autodidact genial, avand la activ aproape 2000 de brevete de inventii in domeniul electricitatii (becul cu filament), telefoniei, al sistemului de transmisie a telegramelor, inregistrarii mecanice a sunetului (fonograful) si al cinematografiei – kinetoscopul. In 1880 realizeaza prima distributie de curent electric, instaland o centrala electrica pe pachebotul transatlantic Columbia, care a devenit astfel prima nava iluminata electric. In acelasi an propune un proiect pentru folosirea tractiunii electrice pe calea ferata. Pe 4 septembrie 1882, la New York se inaugureaza prima centrala electrica dintr-un oras, deschizandu-se astfel cu adevarat epoca iluminatului electric.
Kinetoscopul ramane una dintre cele mai mari descoperiri ale sale; aparatul, brevetat in 1894, reda imagini in miscare dar putea fi folosit de o singura persoana. Primul spectacol public a avut loc intr-o sala de pe Broadway, dupa care aparatul a fost construit in serie si comercializat. In viata acestui titan, care a decedat in 1931, la venerabila varsta de 84 de ani, nu au lipsit insa si episoadele mai putin placute, dovedind lacomia si ipocrizia sa. A profitat de naivitatea lui Tesla, pentru a-i exploata talentul, dupa care a facut tot posibilul sa-l discrediteze. Profitand de lipsa unei legi privind drepturile de autor, francezului Georges Melies i-a furat pur si simplul filmul „Calatorie pe Luna”, pe care l-a copiat si l-a difuzat in cinematografele sale, obtinand venituri imense.
GABRIEL TUDOR
Comentarii