Activitatea fizica este buna pentru oricine, pentru ca sportul reduce numarul factorilor de risc privind afectiunile cardiovasculare. Alaturi de dieta si de medicatia corespunzatoare, exercitiile indeplinesc un rol valoros in tratarea multor maladii. Ce este de facut insa, daca sanatatea sau timpul nu va permit un program fizic intens? Optati pentru o activitate „crutatoare”, dar foarte eficienta – mersul pe jos. Studiile medicale sugereaza ca oamenii care merg pe jos constant sunt mai putin bolnavi decat persoanele care duc un mod de viata sedentar.
Efort minim, sanatate maxima
Plimbarile de 30 de minute efectuate de 5 ori pe saptamana asigura minimul necesar pentru un trai sanatos. In aceste 30 de minute se ard caloriile si se optimizeaza functiile metabolismului, precum raspunsul organismului la insulina. O afirmatie puternica? Poate, daca ne gandim ca o treime din populatia globului sufera de obezitate. Un numar mare de studii au aratat ca plimbarile nu doar elibereaza de stres, care poate agrava o boala, dar, totodata, stimuleaza sistemul imunitar si lupta organismului impotriva bolilor. Intr-unul din aceste studii se arata ca o plimbare de 45 de minute ajuta la cresterea activitatii unor anumite celule imunitare cu aproximativ 57 la suta. Este de la sine inteles de ce, doar prin miscare se „pune” in circulatie sange suplimentar, care alimenteaza o serie de celule „pasive”. Activitatea celulara revine la normal la 3 ore dupa o plimbare. Motive pentru a iesi la o plimbare in fiecare zi.
Plimbarea in aer liber aduce beneficii intregului organism pentru ca:
– regleaza nivelul glucozei;
– micsoreaza tensiunea arteriala;
– pastreaza flexibilitatea articulatiilor;
– intareste muschii si oasele;
– reduce grasimile depuse in jurul organelor;
– ajuta la eliberarea endorfinelor (hormonii fericirii).
Pentru inima, impotriva cancerului
Mersul pe jos este ideal pentru sanatatea inimii. Aproximativ 30 de minute de mers pe jos pe zi scad sansele de aparitie a unor afectiuni care „dau” metabolismul peste cap. O astfel de plimbare va fereste de afectiuni ale inimii, de diabet, infarct miocardic si atacuri cerebrale. Mersul pe jos scade cu pana la 11 la suta riscul de a va confrunta cu aceste boli. Doar cateva ore pe saptamana de mers pe jos reduc semnificativ riscul de a face cancer mamar, arata un studiu publicat in SUA. O plimbare in aer liber va ajuta sa ardeti grasimile, care sunt in stransa legatura cu nivelul de estrogen (hormon feminin) din organism.
O plimbare scurta facuta seara garanteaza un somn linistit si odihnitor, facilitand oxigenarea tesuturilor. In plus, mersul pe jos seara stimuleaza secretia de serotonina, care va face sa va simtiti mai bine si sa fiti mai relaxati. In timpul mersului, temperatura corpului este crescuta de pulsul mai alert. Creierul va realiza acest lucru si mai tarziu va reduce temperatura organismului, iar dumneavoastra veti adormi mai repede. Evitati insa sa va plimbati cu mai putin de 2 ore inainte de culcare.
Plimbarile pot feri de depresii, anxietate si stres – 30 de minute de mers pe jos va vor face sa va simtiti mai bine atunci cand treceti printr-o perioada mai dificila. Motivul este ca, in timpul mersului, organismul secreta mai multe endorfine (hormoni ai fericirii). Astfel, moralul va fi ridicat si starea generala se va imbunatati.
Slabesti mergand
Plimbarile zilnice impiedica depunerea grasimilor, mai ales daca sunteti o persoana sedentara. Jumatate de ora de plimbare de 3 ori pe saptamana va va tine mintea activa, mai ales daca sunteti in compania unor prieteni. Creierul se va oxigena si va functiona mai bine. Veti preveni astfel boli precum Alzheimer si Parkinson.
Mersul pe jos intareste oasele. In timpul unei plimbari, 95 la suta dintre muschii corpului sunt activati. Ei actioneaza asupra oaselor si le ajuta sa se intareasca. Astfel, puteti preveni efectele negative ale osteoporozei, o boala in care oasele pierd calciul, devenind fragile si subtiri.
In dependenta de varsta pe care o aveti, este bine sa gasiti o activitate care sa vi se potriveasca. Daca sunteti cardiac, desigur efortul fizic intens va dauna, in schimb o plimbare lenta, de 20-30 de minute, chiar si o data la doua zile, este mai mult decat binevenita. Schimbarea obiceiurilor devine un factor important. Pentru realizarea acestui lucru va puteti inspira din urmatoarele recomandari:
– substituiti liftul cu scarile;
– daca aveti de parcurs distante scurte, optati pentru mersul pe jos sau pe bicicleta;
– ridicati-va in picioare pentru a deconecta televizorul, renuntati la telecomanda;
– ascultati muzica in timp ce faceti treburile gospodaresti, prin aceasta metoda sarcinile par mult mai usor de indeplinit, mai ales daca sunt insotite de cativa pasi de dans.
Ganditi-va la graficul de activitate zilnica. In ce alt domeniu ati putea deveni mai activ fara sa depuneti mari eforturi? Este recomandabil sa va mobilizati la inceput asupra activitatilor usor de indeplinit in orice moment al zilei. Incepeti cu plimbarile, din moment ce aceste activitati solicita minimul de echipament. Rasfatati-va cu plimbarile de 5 minute in primele zile si alocati zilnic minute in plus pana cand ajungeti la plimbarile de jumatate de ora. Nu este neaparata nevoie sa va plimbati 30 de minute fara intrerupere – cate 5 sau 10 minute, la intervale de cateva ore pot aduce nenumarate beneficii, fiind simplu de integrat in rutina zilnica. Daca vi se pare mai putin complicat, puteti opta pentru plimbari a cate 60 de minute, timp de 3 ori pe saptamana. Beneficiile raman neschimbate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii