Lebensborn („Izvorul Vietii”) a fost un program secret, initiat de liderul SS, Heinrich Himmler, în Germania nazista, cu scopul declarat de a creste numarul de nou-nascuti care îndeplineau standardele naziste de arieni „puri din punct de vedere rasial”.
Lebensborn a oferit asistenta sociala mamelor, în majoritate necasatorite, a încurajat nasterile anonime ale femeilor necasatorite în maternitatile sale si a intermediat adoptia copiilor de catre parinti la fel de „puri din punct de vedere rasial” si „sanatosi”, în special membri SS si familiile acestora.
Avortul a fost legalizat (si, mai frecvent, aprobat) de nazisti în cazul copiilor cu handicap si al celor care nu erau germani, dar a fost pedepsit cu strictete în caz contrar. Înfiintat în Germania în 1935, programul Lebensborn s-a extins în mai multe tari europene ocupate cu populatie germanica în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acesta includea selectarea orfanilor „demni din punct de vedere rasial” pentru adoptie si îngrijirea copiilor nascuti din femei ariene care aveau relatii cu membri SS. Initial, a exclus copiii nascuti din uniuni între soldati de rând si femei straine, deoarece nu exista nicio dovada a „puritatii rasiale” de ambele parti.
În timpul razboiului, multi copii au fost rapiti de la parintii lor si catalogati dupa criterii ariene pentru a fi crescuti în casele Lebensborn si adoptati de familii germane.
Programul intentiona sa promoveze cresterea populatiei ariene, prin încurajarea relatiilor dintre soldatii germani si femeile nordice din tarile ocupate. Dupa capitularea Germaniei, presa a relatat despre greutatea si sanatatea neobisnuit de bune ale „super bebelusilor”. Acestia petreceau timp în aer liber, în lumina Soarelui, si primeau doua bai pe zi.
Tot ceea ce intra în contact cu bebelusii era dezinfectat în prealabil. Infirmierele se asigurau ca micutii manânca tot ce li se dadea. Pâna în ultimele zile ale razboiului, mamele si copiii din maternitati au primit cel mai bun tratament disponibil, inclusiv mâncare, desi alti copii din zona mureau de foame.
Odata ce razboiul s-a încheiat, comunitatile locale s-au razbunat adesea pe femei, batându-le, taindu-le parul si alungându-le din comunitate.
GABRIEL TUDOR
Comentarii