Craciunul nu este doar o sarbatoare religioasa ci, în ultimul timp, a capatat si o puternica amprenta laica, sarbatorindu-se în aproape toate tarile lumii ca un simbol al bucuriei, întelegerii si luminii din sufletele noastre.
Din dorinta de comunicare, de transmitere a celor mai frumoase sentimente au aparut „Târgurile de Craciun”, evenimente festive care dureaza de mai bine de 600 de ani.
Se pare ca au luat nastere în Germania, primele relatari datând din secolul al XVI-lea. Astfel, potrivit istoricilor Rudolf I de Habsburg a autorizat deschiderea în oras a doua târguri anuale dintre care unul de Advent – perioada de patru saptamâni înainte de Craciun, celebrând venirea lui Iisus pe Pamânt. Acesta se deschidea la sfârsit de noiembrie si dura pâna la Craciun. Initial era numit „Târgul de Sfântul Nicolae”, sfântul patron al copiilor, sarbatorit pe 6 decembrie. Se puteau cumpara daruri pentru copiii cuminti, respectiv dulciuri, fructe si jucarii de lemn.
Alti istorici si jurnalisti ca Gay Trendel leaga originea acestor târguri de cultul pentru o zeita pagâna Frau Bertha, care era un fel de reprezentare mistica în serviciul copiilor, careia în secolul al XIV-lea barbatii îi aduceau omagii. Ea a transmis puterile sale lui Christkindel, Copilul Iisus. Acesta îsi petrece noaptea de Craciun punând daruri în casele copiilor în timp ce acestia dorm.
Primul document care mentioneaza un târg de Craciun dateaza din 1434 si se refera la un asemenea eveniment din Dresda, care se pare a fi cel mai vechi din lume. In acest târg se vindeau prajituri speciale si oferea privitorului imaginea Sfintei Iesle cu Pruncul Iisus. Obiceiul s-a extins în toata Europa Centrala si de Vest, la început în spatiul germanic si apoi în toata lumea.
Daca ar fi sa mentionam numai câteva dintre aceste târguri ar trebui sa îl amintim în primul rând pe cel din Viena pe care multi îl considera cel mai vechi din lume deoarece este precedat de un altul, deschis în 1296 cu acordul ducelui Albert I de Habsburg. Acesta era însa de factura total laica, fara nicio legatura cu Craciunul, caruia primele târguri de acest fel i s-au închinat dupa 1800 între 17 noiembrie si 26 decembrie.
Exista peste 20 de tari, pe lânga cele de origine germana, care organizeaza asemenea târguri, toate având ca linie de organizare explozia de lumina, evocarea Sfintei Nasteri, bradul stralucitor, multimea tarabelor cu bunatati si rasunatoarele colinde. Pot fi amintite astfel cele din orasele Colmar sau Strasbourg, din Franta, cel din Vilnins – Lituania, cele din Spania si Italia.
Târgurile de Craciun din tara noastra sunt de data mai recenta, fiind organizate dupa anul 2000. Primul a fost cel din Sibiu, cu roata panoramica de 22 de metri, patinoarul natural si Atelierul lui Mos Craciun.
Târguri la fel de frumoase s-au organizat la Oradea, la Cluj-Napoca si în mai multe sectoare ale Capitalei, printre care cel din Parcul Moghioros, alaturi de Târgul din Piata Constitutiei, care uimesc prin atmosfera spectaculoasa.
Bucuriile Craciunului sunt oferite din plin si de Târgul din Craiova premiat de patru ori printre cele mai bune din Europa. Târgul te poarta în lumea magica a lui Mos Craciun si a basmelor, retraind bucuria copilariei.
O gama larga de mâncaruri si de bauturi traditionale, cum ar fi mici, sarmale, placinte, vin fiert, ciocolata calda si alte produse de sezon, sunt doar câteva din deliciile pe care le gasesti la acest târg.
IRINA STOICA
Comentarii