Dezvoltarea medicamentului Lenacapavir, care previne infectarea cu HIV, este cea mai importanta descoperire stiintifica din 2024, a anuntat un juriu din cadrul revistei Science care desemneaza „Descoperirea anului”.
Potrivit programului UNAIDS (Programul Comun al Natiunilor Unite privind HIV si SIDA), aproximativ 40 de milioane de persoane la nivel global sunt infectate cu virusul HIV, majoritatea în Africa Subsahariana.
Potrivit studiilor clinice, o injectie cu Lenacapavir administrata la sase luni protejeaza eficient împotriva infectiei cu acest virus. În schimb, medicamentele existente care se folosesc pentru profilaxia pre-expunere HIV (PrEP), cum ar fi Truvada, sunt sub forma de pastile si trebuie administrate zilnic.
Dezvoltarea acestui medicament reprezinta un progres în domeniul preventiei HIV similar dezvoltarii primelor medicamente antiretrovirale, a declarat redactorul-sef al revistei Science, Holden Thorp.
„Durata de sase luni a Lenacapavir aduce o mare îmbunatatire, oferind o modalitate mai accesibila si mai buna de profilaxie unui numar mai mare de persoane din lume”, a subliniat Thorp. Expertii subliniaza ca este mult mai convenabila administrarea unei injectii de doua ori pe an decât sa trebuiasca sa-ti amintesti sa iei o tableta în fiecare zi.
Studiile clinice au demonstrat eficacitatea acestui medicament în protejarea împotriva infectiei, fapt care a atras laude din partea comuni-tatii stiintifice. Un amplu studiu privind eficacitatea, realizat pe fete si femei tinere africane, arata în luna iunie ca injectiile cu un nou medicament reduc infectiile cu HIV la zero.
Un alt beneficiu al medicamentului este ca reduce riscul stigmatizarii – în special în unele tari sever afectate – de a fi etichetat ca presupus seropozitiv daca iei zilnic o tableta. Producatorul tratamentului, compania Gilead, doreste sa solicite aprobarea acestui medicament ca protectie împotriva HIV în tari din lumea întreaga si depune eforturi pentru a aproviziona tarile sarace. Medicamentul va fi oferit persoanelor care se confrunta cu un risc ridicat de infectare cu HIV, relateaza DPA/Agerpres.
În Uniunea Europeana, Lenacapavir este aprobat ca tratament antiviral pentru anumiti pacienti care sunt deja infectati, dar nu este clar daca va fi disponibil în Uniunea Europeana ca masura preventiva.
NICUSOR DINCA
Comentarii