Povestea vietii acestui monarh rus si a venirii sale la putere a inspirat multi scriitori si compozitori. Mihail I, ales tar in 1613 (la 17 ani) a avut o copilarie nefireasca, fiind obligat sa traiasca la manastire, alaturi de parintii sai. Si asta pentru ca tatal sau, Nikita, fusese considerat tradator. Aici trebuie mentionat faptul ca accederea la tron a lui Mihail I (primul din dinastia Romanov) a insemnat sfarsitul zbuciumatei perioade a Rusiei denumita "Vremuri tulburi" (1598-1613).
Mihail I Romanov a fost ales tar (fiind inca minor) datorita rudeniei cu tarina Anastasia, sotia lui Ivan al IV-lea. Marii boieri voiau o mana forte care sa puna ordine in tara. In "Vremurile tulburi", cand foametea a ucis peste doua milioane de rusi (o treime din populatie), luptele pentru putere au slabit imperiul, iar Polonia a reusit sa ocupe o parte din teritoriu. In acea perioada a reusit sa devina tar, pentru o scurta perioada, "falsul Dimitri", un impostor care pretindea ca este fiul lui Ivan cel Groaznic. De aceea, primele masuri luate de Mihail I au fost pacea cu Polonia si apoi cu Suedia (si ea cu pretentii teritoriale). Tatal era prizonier in Polonia, dar in 1618 este eliberat si el devine patriarhul Moscovei sub numele de Filaret. Aceasta numire a fost foarte importanta pentru tanarul tar, intrucat imperiul a fost condus, de facto, de tatal sau.
Cunoscut ca un om delicat si modest, Mihail I a fost casatorit de doua ori. Prima nevasta, Maria, a murit dupa cateva luni de la nunta, iar cea de-a doua sotie, Eudoxia, a nascut zece copii. Cu ajutorul tatalui sau (patriarhul era o mare autoritate in Rusia), Mihail I a reusit sa puna ordine si in organizarea parlamentului si a cancelariei sale, fapt care a condus la o politica externa de mare succes. In viata personala, el a primit o grea si decisiva lovitura in 1643. Aranjase sa-si casatoreasca fiica cea mare, printesa Irina, cu contele Valdemar Holstein, fiul regelui Danemarcei, Christian al IV-lea. Dar Valdemar a refuzat sa treaca la ortodoxie (conditie impusa de patriarh), el fiind luteran. Casatoria n-a mai avut loc. Tarul Mihail I a fost foarte afectat si a murit de inima in 1645. I-a urmat la tron fiul sau, Alexis. Ultimul tar al dinastiei Romanov a fost Nicolae al II-lea, ucis in 1918.
PAUL IOAN
Comentarii